Het huidige streng visumbeleid van Nederland
12 Dec 2022, 18:47
foto


(Ingezonden)

De eisen van de Nederlandse regeringen waaraan de voormalige rijksgenoten, kinderen en kleinkinderen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een Schengenlanden visum. Ik vind de gestelde eisen buitensporig hoog.
Onder toezicht van de Nederlandse regering zijn er 300 jaar geleden Afro mensen uit Zuid-Afrika, Hindoestanen uit India en Javanen uit Indonesië gehaald naar Suriname. Met 'HET STATUUT' van 15 december 1954 Staatsblad503 heeft de Nederlandse regering aan deze drie bevolkingsgroepen gelijke rechten en plichten gegeven.

Nadat Suriname in 1975 onafhankelijk is geworden, daarna heeft de Nederlandse regering een visumbeleid ingevoerd voor de Surinamers met een zeer hoge drempel. Dit vind ik ongepast bij een democratisch en beschaafd land als Nederland, maar ook beschamend. Nederland heeft Suriname altijd al stiefmoederlijk behandeld. Terwijl er duizenden mensen (vluchtelingen) uit de hele wereld Nederland binnen komen om een beter bestaan op te bouwen in Europa, voert Nederland een zeer streng visum beleid tegen de voormalig Rijksgenoten. Dit is net zo onmenselijk en vernederend als 300 jaar terug. Althans dat zijn mijn gevoelens. Het is voor mij onbegrijpelijk, dat de Nederlandse regering zulke hoge drempels heeft bedacht op haar eigen voormalig Rijksgenoten, om ze buiten de grenzen te houden.
 
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft in maart 2022 een kort bezoek gebracht aan het Koninkrijk België. Tijdens dat bezoek is de eerste stap gezet naar een intensievere en bredere samenwerking tussen de Republiek Suriname en het Koninkrijk België.
 
Frankrijk is solidair met Nederland als het gaat om het Surinaamse verzoek voor afschaffing van het Schengenvisum. Als Nederland hiervan een voorstander is, dan zal Frankrijk het ook zijn, zegt de toenmalige Franse ambassadeur in Suriname, Antoine Joly aan Starnieuws in september 2021. Wegvallen van de visumplicht betekent vrij reizen naar alle Schengenstaten, waaronder Frankrijk.  

Ik vind dat de Surinaamse regering vanaf 1975 tot op heden dit oogluikend heeft toegelaten. De Surinaamse regeringen hebben het niet opgenomen voor haar eigen burgers. De Surinaamse regeringen hadden dit nooit moeten accepteren.
Het zou de Surinaamse regering sieren als ze alsnog met de Nederlandse regering gaat praten, zodat de Nederlandse regering dit onderwerp in de Europese Unie bespreekbaar maakt, dat de Surinamers op zeer korte termijn de Schengenlanden mogen bezoeken zonder enige drempel/voorwaarden. De Surinaamse autoriteiten die hiermee belast zijn, moeten steeds informeren bij de Europese Unie naar de stand van zaken en verzoeken, dat het dossier met enige spoed wordt behandeld.
 
Nederland heeft in november 2020 aangegeven, 2 miljoen euro voor visumvrij reizen van en naar Suriname te hebben uitgetrokken. Tot en met heden zijn er nul Schengen paspoorten gemaakt. In april 2022 heeft minister Albert Ramdin tijdens een openbare vergadering van het parlement aangegeven, dat het visumvrij reizen door Surinaamse paspoorthouders naar Europa, het zogenoemde Schengengebied, niet binnen afzienbare tijd van de grond zal komen.
 
Een oud spreekwoord zegt: terwijl het gras groeit sterft het paard.
 
Ram Rambaratsingh
E: rrambaratsingh@kpnmail.nl
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May