Parmessar plaatst kanttekeningen bij begroting en BTW
12 Dec 2022, 00:01
foto
NDP-fractieleider Rabin Parmessar


NDP-fractieleider Rabin Parmessar betwijfelt het dat de behandeling van de begroting 2023 in de eerste helft van januari zal kunnen beginnen. "Het wordt eerder februari op zijn vroegst, want er moeten nog veel aanpassingen komen en veel informatie moet nog met DNA gedeeld worden voor een richtige behandeling. We rekenen op transparantie", zegt de politicus aan Starnieuws.

De vaste commissie Financiën heeft op 5 december een onderhoud gehad met de waarnemend minister van Financiën en zijn staf over de begroting 2023. De ingediende begroting is volgens Parmessar achterhaald door de recente ontwikkelingen en moet eigenlijk ingetrokken worden en een nieuwe ingediend worden, want de wijzigingen zullen veel zijn.

Aan de orde is ook gekomen de kwestie van de BTW wet. De aangenomen wet komt niet overeen met de gepubliceerde tekst in het Staatsblad. "Er is fraude gepleegd en eigenlijk moet dit goed onderzocht worden. Dit mag niet meer voorkomen! Er is dus op dit moment geen BTW wet. Dit moet eerst netjes gecorrigeerd worden. Er zijn verschillende modellen gepresenteerd en wij kijken uit naar de correctie", zegt Parmessar.

Intussen is er een huishoudelijke vergadering uitgeschreven met een agendapunt: Kiezing Commissie van Rapporteurs  voor de ontwerpwet houdende wijziging van de Wet Belasting met Toegevoegde Waarde 2022. "Tot en met heden, hebben we het voorstel niet ontvangen, dus kunnen we inhoudelijk er niet op ingaan. In ieder geval zal de wet op diverse punten aangepast moeten worden, zoals wij tijdens de behandelingen hadden aangegeven. Dit is het zoveelste bewijs dat haastig wetten afjassen en met meerderheid doordrukken, geen gezonde zaak is. Inhoudelijk debat is vereist!"

Gelijktijdig, samen met het ingaan van de BTW, zouden diverse maatregelen ook getroffen worden, zoals aanpassing van de loonbelastingschijven en maatregelen om tegemoet te komen aan de zeer verslechterde koopkracht en veel meer, meent Parmessar. Na de behandeling van de wet BTW is het stil geweest en het is niet bekend of er gewerkt is aan de vele beloftes in dit verband. DNA heeft hierover niets ontvangen, legt de NDP-fractieleider uit.

Op de bijeenkomst van 5 december is door Financiën aangegeven dat de aanpassing van de Belastingschijven middels een Staatsbesluit zal geschieden. Dit is volgens Parmessar een schending van de grondwet, artikel 155: “1. Belastingen worden geheven krachtens de wet, welke wet de belastingdruk, de tarieven, vrijstellingen en waarborgen voor belastingplichten regelt. 
2. Geen privilege op het stuk van belastingen wordt verleend anders dan krachtens de wet.

"Onze grondwet is helder: we kunnen geen belastingwijzigingen middels een Staatsbesluit doorvoeren. Als we met zijn allen in goed overleg hard doorwerken kunnen wij deze zaken vóór eind december wel realiseren, met mogelijk wat lange vergaderdagen en een inhoudelijk debat moet niet worden geschuwd", benadrukt Parmessar.        

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May