OGV-voorzitter: Elke dag worden mensenrechten geschonden
11 Dec 2022, 00:54
foto
Jaarlijks wordt op de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december de aandacht gevraagd voor schending van mensenrechten. (Foto: René Gompers)


In Suriname worden elke dag de mensenrechten van het volk geschonden, stelt de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV). "Ieder mens heeft recht op leven, op een menswaardig bestaan, op goede gezondheidszorg, op goed onderwijs, op goede basisvoorzieningen," geeft OGV-voorzitter Betty Goede aan. "We kijken vooral naar ons eigen land waar al deze rechten van de mens dagelijks worden geschonden. De slechte financieel-economische situatie in het land… de mensen komen niet meer uit met hun salaris, de inflatie, de onstabiele koers. De meest elementaire basisgoederen als melk, brood, groente, rijst zijn voor velen onbetaalbaar."

Zaterdag zijn bij het 'mensenrechtenmonument' aan de dokter Sophie Redmondstraat, alle slachtoffers van mensenrechtenschendingen in de wereld herdacht, in het bijzonder de slachtoffers die gevallen zijn vanaf 25 februari 1980. OGV blijft zich inzetten voor onderzoek en berechting van de daders die de mensenrechten hebben geschonden vanaf die periode. Dit jaar is er extra aandacht besteed aan de situatie in het land. Na de bloemenhulde zijn er enkele borden waarop een aantal van de 30 mensenrechten prijkten. Zoals recht op vrije meningsuiting, goede gezondheidszorg, sociale voorzieningen, goede gezondheidszorg.

Enkele sprekers hebben aangehaald hoe moeilijk het leven is tegenwoordig. In alle sectoren is de situatie nijpend. De regering en De Nationale Assemblee schijnen niet in staat te zijn om verlichting te brengen. Ook in andere zaken als opvang van slachtoffers van huiselijk geweld, controle van opvangtehuizen, grondenrechten van de Inheemsen en Tribalen, onderzoekingen naar moorden en verdwijningen sinds 1980 en de Binnenlandse Oorlog, schijnt de regering geen oplossing te hebben. Het 8 december strafzaak loopt nu pas, na 15 jaren van procederen, ten einde. Het bewaken van de mensenrechten moet zelf ter hand worden genomen en niet worden overgelaten aan alleen de regering en de Nationale Assemblee.

"Er wonen nog geen 600.000 mensen in Suriname," merkt Goede op in haar toespraak. "Waarom lukt het nog steeds niet? De mensen luisteren niet meer naar beloftes. Zoveel commissies waarvan wij na de oprichting nooit meer iets van horen. Wanneer gaat deze regering luisteren en met oplossingen komen? Praktische oplossingen. De vele problemen van ons land bereiken de regeringsmensen niet. Vooral wanneer ze met oor en al in het buitenland zijn. Of wanneer ze met veel misbaar voorbij flitsen in volgauto's alsof wij, de landgenoten, de terroristen zijn." 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May