Regerend WK-kampioen in semi-finale 2022
10 Dec 2022, 18:06
Oliver Giroud scoort het winnend doelpunt voor Les Blues. Regerend WK-kampioen in de semi-finale in Qatar. (Getty Images)

Frankrijk, regerend WK-kampioen, is de laatste kwartfinalist van dit toernooi. Met 2-1 stuurden ze de Engelsen naar huis. Eerder op de dag plaatste het eerste Afrikaans land zich ooit voor de kwartfinales van dit wereldvoetbaltoernooi. Marokko ontdeed zich van Portugal en liet wereldspeler Cristiano Ronaldo in tranen achter in het Al Bayt Stadium. Kroatië en Argentinië zijn de andere kwartfinalisten. Frankrijk heeft Marokko als tegenstander in de halve finale.

Aurélien Tchouaméni (17') brengt 'Les Bleus' op voorsprong. Hij probeert het vanop afstand en krult de bal in de linkerbenedenhoek. Jordan Pickford komt net te laat. Engeland heeft een job te doen.

Het doelpunt schijnt de Engelsen wakker te schudden. Kane krijgt een kans als hij weg draait bij Dayot Upamecano. Hij vindt Hugo Lloris op zijn weg. Frankrijk komt goed weg. Als Harry Kane kort daarna aan de rand van de zestien tegen de grond wordt gewerkt door Upamecano, roepen de Engelse spelers om een penalty. VAR beslist geen strafschop.

Kane komt goed in de wedstrijd en trapt de bal naar de rechterhoek, maar Lloris verwerkt hem tot een hoekschop.

De Engelsen komen uit de kleedkamers om de balans te herstellen. Jude Bellingham ramt de bal naar het doel en weer verwerkt Lloris het leer in een hoekschop.

Vanop de stip maakt Kane (54') de gelijkmaker en evenaart daarmee het record van Wayne Rooney. Bukayo Saka wordt klunnig neergehaald in de zestien door de Franse goalscorer Tchouameni. Scheidsrechter Wilton Sampaio wijst naar de penaltystip en Kane verzilvert de gouden kans voor Engeland, 1-1.

Kylian Mbappé troeft Kyle Walker in de 57e minuut af op snelheid en legt de bal terug in de zestien, Ousmane Dembélé kan niet goed afronden. De Engelsen blijve komen. Een schotje van Saka is te slap om Lloris te verslaan, maar dan moet de Franse goalie goed plat voor een schot van Kane.

Frankrijk klimt op voorsprong. Griezmann geeft een prachtige voorzet naar Oliver Giroud (78'), die de bal via de schouder van Harry Maguire voorbij Pickford kopt.

Na een domme overtreding van Theo Hernandez op de ingevallen Mason Mount, krijgen de Engelsen een penalty. Kans om op gelijke hoogte te komen. Kane plaatst zich achter de bal en trapt de bal over het doel van Lloris.

De Engelsen kunnen met acht minuten blessuretijd de stunt van Kroatie en Nederland niet herhalen. Geen verlengingen en Engeland ligt eruit.