Portugal scheurt Zwitserland uit elkaar, 6-1
06 Dec 2022, 18:07
Gonçalo Ramos maakt in zijn eerste internationale optreden een hattrick voor Portugal. Zwitserland naar huis. (Getty Images)

De Portugezen hebben er helemaal zin in het Lusail Stadium. Gonçalo Ramos, de man die Cristiano Ronaldo verving in het basiselftal, maakt de eerste hattrick van het toernooi. Hij markeert zijn eerste internationale start met een schitterend doelpunt. Het worden er uiteindelijk zes doelpunten die de Zwitsers tegen zich krijgen. Manuel Akanji krijgt nog een eerredder.

Ramos wordt uit een aangooi in het strafschopgebied gepikt door Joao Felix, de hoek is erg krap, maar op de een of andere manier vindt Ramos de enige plek die de keeper niet had, hij hamert de bal in het dak van het net net binnen de eerste paal. Cristiano Ronaldo heeft nog nooit gescoord in de knock-outfase van een WK. Zijn vervanger Ramos heeft slechts 18 minuten nodig gehad voor één in zijn eerste optreden.

De 39-jarige Pepe (33') springt hoger dan iedereen om een kopbal in de achterkant van het net te koppen uit een hoekschop van Bruno Fernandes. Ramos wordt aangespeeld door Diogo Dalot met een lage bal vanaf rechts. Hij kan van dichtbij de bal in het net krijgen; 3-0 in de 51e minuut. Vier minuten later is het Rafaël Guerreiro die de netten doet trillen na een assist van Ramos.

Zwitserland krijgt een kans nadat Costa een felle voorzet in de gevarenzone duwde. Remo Freuler ging richting het lege net, maar Diogo Dalot duikt op en redt vanop de lijn. Ramos maakt zijn hattrick compleet in de 67' minuut. Zijn eerste internationale optreden is meteen een memorabele. Het publiek blijft roepen om Ronaldo. Coach Fernando Santos brengt Ronaldo in het laatste kwartier op het veld. Invaller Rafael Leao doet de kers op de taart in extra tijd. Hij stormt naar het strafschopgebied, snijdt naar binnen en Ronaldo laat de bal aan de tweede paal zien, maar Leao gaat er alleen voor en stuurt een verbluffende poging in de verre hoek, doelman geworteld. Portugal legt een mijlpaal neer voor de knock-outs.