Japan en Spanje verder in Qatar, Duitsland naar huis
01 Dec 2022, 18:19
Ao Tanaka maakte het controversiële winnende doelpunt voor Japan. (Foto: Reuters)

Duitsland verslaat Costa Rica met 4-2 in het Al Bayt stadion. Simultaan stonden Japan en Spanje tegenover elkaar in het Khalifa Internationaal stadion. Costa Rica won na de afgang tegen Spanje in zijn openingswedstrijd, verrassend van Japan op de tweede wedstrijddag in groep E. Voetbalreus Duitsland sleepte na de blamage tegen Japan in de eerste wedstrijd, een zwaarbevochten punt uit de strijd tegen Spanje. Winst voor Costa Rica houdt in dat de Concacaf-vertegenwoordiger zich plaatst voor de groep van 16. Duitsland moet ook winnen, maar dan met hoge cijfers en ook nog hopen dat de Spanjaarden de Japanners kunnen verslaan. Na een 0-1 ruststand, won Duitsland de ontmoeting met 4-2.

Duitsland speelde erg aanvallend en reeds in de 2e minuut stelde Jamal Mussiala doelman Keylor Navas op de proef, maar die hield stand. In de 10e minuut passeerde Serge Gnabry de Costa Ricaanse sluitpost door een voorzet van David Raum vanuit links, in te koppen: 0-1. Joshua Kimmich was na ruim een half uur spelen dichtbij een tweede Duits doelpunt, maar doelman Navas redde in twee instanties. In de 40e minuut leek Gnabry de Duitse voorsprong te verdubbelen, maar zijn inzet ging rakelings naast het vijandige doel.

In de 42e minuut liet Raum de deur open voor Costa Rica om op gelijke hoogte te komen, maar Manuel Neuer belette Keysher Fuller om andermaal in de schijnwerpers te komen. In de 45e minuut haalde Leroy Sane snoeihard uit, maar het leder ging naast. In de laatste actie van de eerste speelperiode faalde Costa Rica om voordeel te trekken uit de numerieke meerderheid op de helft van de Duitsers, waardoor de Europeanen met een 1-0 voordeel de rust ingingen.

Na de interval leek Costa Rica herboren. De Costa Ricanen slaagden er zelfs in op gelijke hoogte te komen met de Duitsers, toen Yeltsin Tejeda de bal van dichtbij in het Duitse doel kogelde:1-1. Hierna hadden beide landen ettelijke mogelijkheden om de leiding te nemen, maar Gnabry en Mussiala ramden de paal met tussenpozen, terwijl de Costa Ricaanse voorhoede het vizier niet op scherp had. Toch was het Costa Rica dat in de 70e minuut via Juan Pablo Vargas op voorsprong kwam: 2-1. De Costa Ricaanse vreugde was van korte duur toen de ingevallen Kai Havertz in de 73e minuut het evenwicht herstelde: 2-2.

In de 85e minuut scoorde Havertz zijn tweede doelpunt van de avond, waarmee hij zijn land op voorsprong bracht: 2-3. In de 90e minuut verruimde Niklas Fullkrug de voorsprong voor Duitsland: 2-4. Duitsland won de ontmoeting, maar dat is een schrale troost, want de Duitsers komen niet uit de groep.

Japan vs Spanje
Ook bij deze wedstrijd waren er verschillende scenario's mogelijk. Spanje had voldoende aan een gelijkspel om zich te plaatsen voor de achtste finales. Bij winst van Japan, zouden de Aziaten als groepswinnaar overgaan naar de volgende ronde. Zwaargewicht Duitsland zou bij winst van de eigen partij, ook nog moeten hopen op een overwinning van Spanje op Japan.

Spanje kwam in de 11e minuut op voorsprong via Alvaro Morata die een voorzet van Cesar Azpilicueta vanuit rechts, inkopte: 0-1. Spanje had voldoende aan een gelijkspel en ging duidelijk niet tot het uiterste. De japanners deden er alles aan om een langer verblijf in Qatar te bewerkstelligen, maar slaagden daar vooralsnog niet in. Na 45 minuten gingen partijen met een 1-0 voorsprong voor de Spanjaarden de kleedkamers in.

Na de rust kwam een totaal ander Japan uit de kleedkamer. Eerst bracht Ritsu Doan de Aziaten langszij in de 48e minuut:1-1. Luttele minuten later gaf Ao Tanaka Japan de leiding in de 51e minuut. Aangezien er hierna niet meer werd gescoord, won Japan de wedstrijd met 2-1 en mag als groepswinnaar naar de achtste finales, gevolgd door Spanje met 4 punten. Duitsland heeft eveneens 4 punten, maar is vanwege een minder gunstig doelsaldo uitgeschakeld.