Nerkust: Leerkrachten zijn massaal thuisgebleven
01 Dec 2022, 03:43
foto


De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) is bijzonder tevreden over de participatie van onderwijsgevenden gisteren. Landelijk hebben leerkrachten aangesloten bij de lidbonden van de Fols, massaal gehoor gegeven aan de oproep om woensdag thuis te blijven. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur had als tegenactie duidelijk gemaakt dat de schooldeuren open zullen zijn. 

Marcellino Nerkust, president van het Fols-presidium, zegt aan Starnieuws dat met deze actie een duidelijk signaal is gegeven aan de regering over de op hol geslagen wisselkoers. Het gevolg hiervan is dat de prijzen van goederen, tarieven en diensten de lucht ingegaan zijn.

Na deze succesvolle actie zal de leiding van de Fols bijeen komen om de verder te ondernemen acties te bespreken. "Terwijl we evalueren, blijven we de ontwikkelingen volgen en afhankelijk daarvan zal bepaald worden hoe verder. Het is nog voorbarig om aan te geven what's next. Het ministerie heeft nog geen contact gemaakt met de Fols", zegt Nerkust.

Alle 46 scholen in het binnenland waren gesloten, deelt Nerkust mee. Leerkrachten in alle districten hebben deelgenomen aan de protestactie. De leden van de onderwijsvakorganisaties die bij de Fols zijn aangesloten worden ertoe gedreven om steeds meer naar overlevingsmogelijkheden te zoeken en kampen met overlevingsstress, waardoor – zonder dat zij het zelf beseffen- hun taak tot het verzorgen van onderwijs naar de achteren wordt gedrukt, stelt Nerkust. 

Bij de Fols zijn aangesloten de Katholieke Onderwijzers Bond, Christelijke Onderwijzersbond Broederschap, Surinaamse Openbare Onderwijzers Bond, Islamitische onderwijzers Bond en Bond van Leraren bij het Technisch Onderwijs.
Advertenties

Wednesday 28 February
Tuesday 27 February
Monday 26 February