Simons: Wat nu gebeurt, is nooit eerder voorgekomen
29 Nov, 02:53
foto
De politie heeft de actievoerenden begeleid door de binnenstad van Paramaribo. Hier en daar werden kruisingen bezet gehouden. (Foto's: René Gompers)


De protesten van de CLO onder leiding van Ronald Hooghart, tegen het beleid van de regering, gaan de tweede week in. Maandag zijn enkele NDP-toppers wederom aanwezig geweest; ook ex Assembleevoorzitter Jennifer Simons is de zaak komen steunen. Het protest wordt vandaag hervat, terwijl in Fort Zeelandia de 8 decemberstrafzaak wordt voortgezet. Hooghart deelt mee dat "die twee dingen" gescheiden gehouden zullen worden. De wegen rond Fort Zeelandia zullen vanaf 6.00 uur worden afgesloten.

Simons merkt op dat wat nu gebeurt, nooit eerder is voorgekomen. "Als de tijd van armoede aanbrak hebben de andere regeringen, of het nou Bouterse of Venetiaan was, altijd een pakket gemaakt om de mensen te helpen," haalt ze aan. "Maar wat we vandaag zien is dat terwijl de armoede komt, de regering elke dag manieren vindt om meer geld uit onze zakken te halen. Er is niet echt een sociaal vangnet voor de armsten. Ik heb gehoord dat sommige mensen een duizend SRD kunnen krijgen, maar dan moeten ze zich gaan melden bij VHP. Als dat echt zo is, is het natuurlijk geen goede zaak." Ze heeft wederom benadrukt dat er op een andere manier politiek gevoerd moet worden.

Ex-vicepresident en Assembleelid Ashwin Adhin zegt dat de regering geen enkele grote schuld aan het afbetalen is en het toch "balorig slecht" doet. Hij haalt aan dat sommige mensen die hun stem willen laten horen, te maken krijgen met aanmaningen, in gebreke stellingen of loon inhoudingen. Hij drukt de mensen op het hart om niet op te geven. "Het doel is dat er een kentering komt of den man mus' gwe," benadrukt Adhin. "Maak plaats met die hele bundle of lies. Take your bundle and go!"

De politie heeft gezorgd dat de protestmars zo ordelijk mogelijk is verlopen door de binnenstad vanuit het Sivaplein. De groep actievoerders liep soms dwars door het aankomende verkeer en hield voor enkele momenten sommige kruispunten bezet. Vakbondsleider Hooghart is tevreden: "Ik heb jaren gevochten. Het begint altijd klein, maar het groeit aan. Wanneer het de duizenden nadert is het niet meer tegen te houden." Het protest wordt om 10 uur voortgezet, ook weer op het Sivaplein. De 8 decemberstrafzaak die in het Fort Zeelandia wordt voortgezet, start een uur eerder. "Eigenlijk zouden we daar eerst naartoe moeten," merkt hij op. "Maar nee, laten we die twee dingen gescheiden houden."
Advertenties

Monday 30 January
Sunday 29 January
Saturday 28 January