Fols protesteert: Leerkrachten, blijf woensdag massaal thuis!
29 Nov, 04:44
foto


Het presidium van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) heeft besloten zijn lidbonden op te roepen om woensdag 30 november massaal thuis te blijven. Het gaat om een eendaags actiemodel als protest en signaal naar de regering over de op hol geslagen wisselkoersen van de Amerikaanse dollar en de euro en de gevolgen daarvan op de prijzen van goederen, tarieven en diensten.

Dit besluit heeft de leiding van het Fols-presidium genomen op 23 november. Het gaat om de lidbonden: Katholieke Onderwijzers Bond, Christelijke Onderwijzersbond Broederschap, Surinaamse Openbare Onderwijzers Bond, Islamitische onderwijzers Bond en Bond van Leraren bij het Technisch Onderwijs. Thans is de inflatie en de onberekenbare wisselkoers het meest pijnlijke voor onder andere de werkende klasse, gepensioneerden, mensen met een beperking en zwakke huishoudens. De ‘vooralsnog’ uitzichtloze situatie heeft ook een doorwerking naar alle aspecten van het gezinsleven en grote delen van de samenleving.

Om de koers in Suriname te stabiliseren heeft president Chan Santokhi op vrijdag 14 oktober 2022 het Platform Koersstabilisatie opgericht. Het Platform zal voorstellen bespreken en oplossingen aandragen. Vervolgens zullen deze oplossingen binnen drie maanden aan president Santokhi worden voorgelegd. Per heden dinsdag 29 november is het Platform al langer dan een maand bezig, terwijl de achteruitgang van de koopkracht met de dag groter wordt. Het heeft er veel van dat de sociaaleconomische situatie is vastgelopen en de regering geen oplossing heeft om verlichting te brengen voor de totale samenleving, stelt Fols president Marcellino Nerkust.

De leden van de onderwijsvakorganisaties die bij de Fols zijn aangesloten worden ertoe gedreven om steeds meer naar overlevingsmogelijkheden te zoeken en kampen met overlevingsstress, waardoor – zonder dat zij het zelf beseffen- hun taak tot het verzorgen van onderwijs naar de achteren wordt gedrukt. Hier bovenop het aantal ziektemeldingen en de verwijzingen voor het behandelen van psychische klachten. Een belangrijk punt van frustratie is, dat in veel winkelzaken goederen in Amerikaanse dollars zijn geprijsd en de klant de tegenwaarde in SRD moet betalen, waarbij er een wisselkoers wordt gehanteerd van tussen de SRD 31 en SRD 34 voor de Amerikaanse dollar. Hoelang gaat een burger dit nog kunnen volhouden?   

Het presidium heeft vanuit zijn verantwoordelijkheid vooralsnog voor dit actiemodel van “één dag thuisblijven” gekozen, - dus niet voor een massabijeenkomst - vanwege het feit dat er in de pers berichten zijn verschenen waarbij de afdeling Epidemiologie Van het Bureau Openbare Gezondheidszorg heeft aangegeven dat het aantal Covid-19 gevallen alsook het aantal ziekenhuisopnames een stijgende lijn aan het vertonen is.  Een massabijeenkomst kan ervoor zorgen dat het longvirus meer kans heeft om zich te verspreiden. En dat laatste heeft het onderwijs in Suriname op dit moment niet nodig.

Dit is de overweging van de Fols geweest om voorlopig voor het ééndaags actiemodel te kiezen: “Leerkrachten, blijf op woensdag 30 november 2022 thuis” uit protest tegen de uit de hand gelopen wisselkoers en de gevolgen daarvan op prijzen, goederen, tarieven en diensten.
Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October