DA ’91- Democratisch Alternatief ‘91
06 Jan 2010, 12:00
foto


(Neemt deel aan de regering)

Aantal zetels in DNA: 1
In combinatieverband: (Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling 23 en A-Combinatie: 5)

Na een militaire staatsgreep op 25 februari 1980 en een telefooncoup op kerstnacht 1990, was een groep uit de middenklasse het zat dat de geneugten van het leven hen ontnomen werd. Voor de coup was de rallysport bijzonder populair. Tijdens de militaire periode waren veel zaken buiten bereik.
Mede tegen deze achtergrond werd op 3 augustus 1991 het Alternatief Forum opgericht.
Dr Winston Jessurun, een van de fanatieke rally-rijders werd voorzitter van het AF, dat later in DA’91 (Democratisch Alternatief) werd omgedoopt. De oprichters hadden geen politieke achtergrond.

Grote winst

De verkiezingen van 1991 werd ingegaan als DA’91, een combinatie waarin ook zitting hadden de BEP ( Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek), en de Hernieuwde Progressieve Partij (HPP).
Deze combinatie werd de verrassing van verkiezingen en haalde negen zetels binnen. De vertegenwoordigers namen plaats in de oppositiebanken. DA’91 bleef niet bespaard van onderling gekibbel, kenmerkend voor de Surinaamse politiek.
De Pendawa Lima stapte uit de boot.
Van de frisse start in 1991 bleef niet veel over in 1996. DA’91 leed een enorme verlies en hield nog maar twee zetels over. In 2000 werd dat weer drie.
In 2005 werd een andere strategie toegepast. De combinatie A1 werd gevormd, die bestond uit: DA’91, Politieke Vleugel van de FAL, D-21 (Democraten van de 21ste eeuw en Trefpunt 2000). Monique Essed-Fernandes werd naar voren geschoven als presidentskandidaat. Deze combinatie kreeg 3 zetels.

Weer heibel

A1 en het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling (NF) waren in onderhandeling voor de formatie van de regering. NF had 23 zetels. Er was al overeenstemming met A-Combinatie, die 5 zetels had. Met nog 3 van A1 had de regering met 31 zetels een comfortabele meerderheid.
A1 (vooral PVF) wilde graag het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Hier was binnen de combinatie overeenstemming over. Maar de VHP hield het been stijf. LVV is van de VHP en daar zou onder geen beding afstand van worden gedaan. De situatie was hopeloos.
DA’91 wilde geen breukpunt hiervan maken en koos ervoor om naar de coalitie te gaan. Dit leidde tot een breuk binnen A1. De overige partijen toonden aan dat Winston Jessurun op eigen houtje de zetel in Paramaribo niet zou halen.
DA’91 kreeg het ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking aangeboden en was daarmee gelukkig. Rick van Ravenswaay werd naar voren geschoven als minister.

Op 16 maart 2010 is DA'91 toegetreden tot het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling. DA'91 wilde graag een plek in Nickerie maar de VHP gaf geen duimbreed toe. Het leek even alsof Nickerie een breekpunt zou worden. Uiteindelijk is besloten om toch toe te treden in het Nieuw Front. De partij werd als volwaardige partner opgenomen in het Nieuw Front.

Wie is voorzitter Winston Jessurun?

Winston Jessurun (1952) komt uit een familie van artsen. Hij was politiek niet eerder actief, terwijl zijn broer Arti een topper was in de Nationale Partij Suriname. Hij zette zijn schreden in de politieke arena bij de oprichting van het Alternatief Forum. Jessurun is bekend als plastisch chirurg, rallyrijder en jager. Sinds 1991 is hij steeds gekozen als parlementslid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May