Canada legt ex-president Martelly van Haïti sancties op
21 Nov 2022, 06:50
foto
De vertrekkende president van Haïti, Michel Martelly, spreekt tijdens een ceremonie die het einde van zijn presidentiële termijn markeert, in het Haïtiaanse parlement in Port-au-Prince, Haïti, 7 februari 2016. (Foto: Reuters)


Canada heeft de voormalige Haïtiaanse president Michel Martelly en twee voormalige premiers gesanctioneerd wegens het financieren van bendes, zeiden de Canadese autoriteiten zondag. In september veroorzaakten Haïtiaanse bendes een humanitaire crisis door een brandstofterminal bijna zes weken lang te blokkeren, waardoor de meeste economische activiteiten werden stopgezet en er een VN-bespreking op gang kwam over een mogelijke buitenlandse aanvalsmacht om de terminal te openen.

Canada en de Verenigde Staten (VS) hebben politieke leiders gesanctioneerd die naar verluidt de bendes financieren, die volgens beleidsmakers worden gesteund door Haïtiaanse elites.

"Deze laatste sancties zijn gericht tegen een voormalige president van Haïti en twee voormalige premiers van Haïti die verdacht worden van het beschermen en mogelijk maken van de illegale activiteiten van gewapende criminele bendes", zei het kantoor van de Canadese premier Justin Trudeau in een verklaring, die de namen van de personen niet noemde.

Radio-Canada-journalist Louis Blouin schreef op Twitter dat de sancties gericht waren tegen Martelly, evenals tegen de voormalige Haïtiaanse premiers Laurent Lamothe en Jean Henry Ceant.

Sebastien Carriere, de ambassadeur van Canada in Haïti, antwoordde op Twitter met de woorden "Ik bevestig."

Martelly was president van 2011 tot 2016 en trad in functie na de verwoestende aardbeving in 2010. Martelly, een popzanger die optrad onder de artiestennaam Sweet Micky voordat hij president werd, werd sterk gesteund door de Verenigde Staten voor en tijdens zijn presidentschap, en verdiende de kost met het opvoeren van shows in Zuid-Florida nadat hij zijn ambt had verlaten. Hij werd opgevolgd door bondgenoot Jovenel Moise, die in 2021 werd vermoord.

Ceant was premier van 2018 tot 2019. Lamothe, die premier was van 2012 tot 2014, beschreef de aankondiging als "het nepste nepnieuws", en merkte op dat hij publiekelijk buitenlandse interventie heeft gezocht om bendes te bestrijden. "Canada kan geen enkel bewijs leveren, want dat is er niet", schreef hij in een sms aan Reuters. "Dit is absurd."

De politie nam deze maand de controle over de terminal weer over en de brandstof begint weer te stromen, maar ontvoeringen door bendes nemen toe en gewapende groepen blijven de controle over het grondgebied uitbreiden.



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May