IMF: Saint Lucia moet buffers aanleggen voor klimaatrisico's
20 Nov 2022, 07:11
foto


De economie van Saint Lucia zal te maken krijgen met toenemende risico's van natuurrampen die verband houden met klimaatverandering, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het adviseert de Caribische staat om ondanks financiële beperkingen buffers op te bouwen.

"De neerwaartse risico's domineren", zegt het fonds in een verklaring, wijzend op de pandemie, hogere voedsel- en energieprijzen, duurdere import, krappere financiële voorwaarden en de stijgende kosten van natuurrampen voor de kleine, van toerisme afhankelijke eilandnatie.

Arme landen die in de frontlinie staan ​​van hevigere overstromingen, droogtes en stormen hebben er tijdens de COP27 VN-klimaatconferentie van deze maand aangedrongen bij rijke landen om te betalen in een "verlies en schade"-fonds om de stijgende kosten van klimaatrampen aan te pakken. Landen als de Verenigde Staten en Frankrijk zijn daar terughoudend over.

Het IMF voorspelt dat natuurrampen Saint Lucia dit jaar ongeveer 0,7% van het bruto binnenlands product zullen kosten. Ondanks financiële beperkingen benadrukte het "het belang van het ontwikkelen van een sterke rampenverzekeringsstrategie terwijl structurele veerkracht wordt opgebouwd".

Het IMF moedigde de autoriteiten aan om prioriteit te geven aan uitgaven en de doorberekening van de mondiale energieprijzen te verhogen, en tegelijkertijd kwetsbare huishoudens te ondersteunen met gerichte overdrachten.

Fiscaal beleid zou gericht moeten zijn op het beschermen van de meest kwetsbaren tegen stijgingen van voedsel- en brandstofprijzen, zei het. Het fonds merkte op dat prijscontroles en energiesubsidies de stijgende grondstoffenprijzen enigszins hadden afgezwakt.

Zonder aanvullende maatregelen verwacht het IMF dat de staatsschuld van het land, die tijdens de pandemie opliep tot bijna 97% van het bbp, zich op middellange termijn zal stabiliseren rond 90%. "De publieke balans staat nog steeds onder grote druk."

Hoewel de financiële sector stabiel bleef, merkte het IMF op dat het aantal niet-renderende leningen was gestegen tijdens de pandemie, en moedigde het de autoriteiten aan om de resterende tekortkomingen in de strijd tegen het witwassen van geld aan te pakken om de bankrelaties te beschermen.

De hoge overheidsschuld van Saint Lucia beperkt zijn capaciteit voor openbare infrastructuur en sociale investeringen, ook al lijkt het een inclusief herstel te bevorderen, aldus het IMF, waarschuwend voor "aanzienlijke uitdagingen in het verschiet".



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May