Brunswijk: Koers niet overlaten aan 'wilde dieren'
19 Nov 2022, 01:12
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk wordt verwelkomd op Stoelmanseiland. Daar is het Bureau voor Burgerzaken heropend. (Foto: Directoraat Volkscommunicatie)


Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk die sinds donderdag op Stoelmanseiland is, zegt dat hij een paar dagen verlof heeft genomen om na te denken over de onverteerbare stijging van de wisselkoers. Deze is al over de SRD 31 voor de US-dollar en gaat richting SRD 32. Zo kan het niet verder. "De koers kan niet worden bepaald door wilde dieren", zei Brunswijk in gesprek met de pers ter plekke.

Brunswijk voert aan dat de prijzen in de winkels elke dag stijgen. De situatie is vele malen erger in het binnenland. "Dit is een heel moeilijk moment voor Suriname". De regering heeft geen greep op de koers. De Centrale Bank van Suriname stelt slechts de middenkoers vast van de transacties van de financiële instellingen. Deze situatie is onhoudbaar en kan zo niet verder. "Ik ben zeer bezorgd", zegt de vp.

Toen de president uitlandig was, heeft de vp een onderhoud gehad met de financiële instellingen. Toen zijn er afspraken gemaakt. De koers die al op SRD 29 was, is teruggegaan naar bijkans SRD 26 voor de US-dollar. De president is teruggekomen. De koers is daarna weer gaan stijgen. De regering is niet in staat om antwoord te geven om de koers te stabiliseren.

Brunswijk heeft een paar dagen rust genomen om na te denken. Hij had al eerder gesteld dat de koers niet boven de SRD 30 voor de US-dollar mag stijgen. De vp vindt dat er genoeg geld is om te interveniëren. Volgens hem is er ook ruimte in het IMF-programma om dat te doen, als de koers boven de 2% stijgt. "Maar boven de SRD 30 is de koers onverteerbaar. Wanneer ik terug ben in de stad, zullen we verder kijken", stelt de vp.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May