Narcotica Brigade ontmoedigt straathandel in drugs
18 Nov 2022, 05:33
foto
Diverse drugssoorten die in beslag zijn genomen door de politie in de afgelopen drie weken. De politie heeft acties ondernomen om de straathandel in te dammen.


De Narcotica Brigade heeft de afgelopen drie weken bij verschillende acties om de straathandel in drugs in te dammen, een aantal drugsverkopers en hun leveranciers opgepakt en ingesloten. Sommige criminelen leken moediger te worden; ze dreven de handel gewoon vanuit een geparkeerde auto langs de weg, of als worstman. De grotere zaken als de kwestie Tibiti en de recente vondst op de Nieuwe Haven, vergen meer inspanning.

Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft op een persconferentie de resultaten van de afgelopen drie weken gepresenteerd. Verschillende afdelingen hebben hun successen en vorderingen in diverse zaken gepresenteerd. Tussen 24 oktober en 13 november zijn, 395 personen aangehouden. Daarvan zijn 186 ingesloten. 289 dossiers zijn opgemaakt. Er zijn in de drie weken ruim 30 personen aangehouden en ingesloten  die de Wet Verdovende Middelen hebben overtreden.

Het indammen van de straathandel in drugs is ook beleid van de Narcoticabrigade geeft afdelingshoofd Desiré Jakaoemo aan. Er zijn operaties uitgevoerd in verschillende wijken, met name Tammenga, Flora, Tourtonne, centrum Zanderij en centrum Paramaribo. Daarbij zijn zowel de verkoper als de verstrekker van de drugs aangehouden. Op Tammenga zijn bijvoorbeeld 12 blokken hasj in beslag genomen bij een persoon die vanuit een auto de drugs verkocht. De distributeur was in deze zaak snel in beeld gebracht en in de kraag gevat. Bij hem thuis zijn 2 kilo's cocaïne en andere drugssoorten, en een wapen in beslag genomen.

Ook is gebleken dat sommige straatverkopers het spul onder tegels of in het gras verstoppen. Jakaoemo deelt mee dat personen in beeld zijn en worden gebracht. "En soms gebruikt men een worstwagen," geeft Jakaoemo aan. "Zogenaamd verkoopt men worst of kruidendranken. Dat is een dekmantel. Er zijn verdachten aangehouden die worst verkopen maar in hun worstwagen zijn drugs aangetroffen."

De grotere zaken vereisen meer tijd geeft Jakaoemo aan. In de zaak Tibiti waarbij 1.000 kilo's drugs in beslag zijn genomen, zijn er tot nu toe drie verdachten aangehouden en ingesloten. De politie maakt zich klaar om meerdere personen in de kraag te vatten. Jakaoemo over de zaak waarbij 100 kilo drugs in containers met rijst is gevonden: "In deze zaak zijn reeds verschillende personen gehoord. En we werken eraan om de personen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt, in beeld te brengen."

De burgerij kan op het nummer 404866 haar bijdrage in de strijd tegen de drugscriminaliteit leveren. "Op dit nummer kunt u uw informatie doorgeven aan de Narcotica Brigade," deelt Jakaoemo mee. "Geheimhouding is gegarandeerd. U hoeft niets te vrezen." De afdeling gaat scholieren voorlichten over drugs. Jakaoemo roept de jongeren op om niet te beginnen aan drugs en om te melden wanneer zij drugsactiviteiten in hun buurt of school opmerken.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May