WK Qatar: Spelers lopen risico op hitteberoerte
19 Nov 2022, 02:56
foto
Een trainingsveld in Doha, Qatar wordt besproeid. Over twee dagen begint het WK 2022 in Qatar. (Foto: Reuters)


Spelers lopen het risico een hitteberoerte op te lopen en kunnen verkeerde beslissingen nemen tijdens het spelen of trainen bij hoge temperaturen tijdens het WK in Qatar, vertelde fysioloog Mike Tipton donderdag aan Reuters. Met een temperatuur boven de 30 graden Celsius in Doha, heeft Wales hun trainingssessie op donderdag opnieuw gepland en verplaatst van de middag naar de avond wanneer het weer koeler is.

Qatar is ongewoon heet en vochtig voor deze tijd van het jaar, maar het weer zal waarschijnlijk afkoelen tijdens het toernooi tussen 20 november en 18 december, in de late herfst.

Het is de eerste keer dat het wereldwijde paradepaardje wordt verplaatst van de reguliere periode van juni en juli.

"We waren al aan het zweten terwijl we door het hotel liepen", zei aanvaller Mark Harris uit Wales tegen verslaggevers. "We zijn vanmorgen rond 11 uur gaan wandelen en het was erg warm."

Volgens Tipton, een professor in menselijke en toegepaste fysiologie aan de Britse Universiteit van Portsmouth, kan spelen in extreme hitte niet alleen de fysiologische, maar ook psychologische functie van de speler aantasten. "De effecten variëren van een flauw gevoel omdat je niet kunt trainen tot een hitteberoerte, wat een ernstige medische aandoening is," zei Tipton.

"Er is nog een ander aspect, en dat is dat wanneer mensen het warm krijgen, ze de neiging hebben om slechte beslissingen te nemen... Ze kunnen besluiten om nog harder te trainen, wat hun problemen met hitte kan versnellen."

Om de hitte het hoofd te bieden, zouden managers gedwongen kunnen worden om de speelstijl van hun teams te veranderen en ervoor te kiezen om in een veel langzamer tempo te spelen, voegde Tipton eraan toe. "Je hoeft je geen zorgen te maken over oververhitting als je voetbalt in Manchester of Liverpool", zei hij.

"Maar als je in Zuid-Europa of Zuid-Amerika speelt, dan moet de speelstijl veranderen, omdat je rekening moet houden met het feit dat je niet 90 minuten kunt rondrennen op een niveau dat ervoor zorgt dat je je temperatuurregulatiesysteem gaat overbelasten."

Spelers kunnen echter wat verlichting krijgen tijdens wedstrijddagen, aangezien alle acht gaststadions voorzien zijn van airconditioning.

"Het is beter om te voetballen in een lucht van 20 graden dan in een lucht van 30 graden. Daar bestaat geen twijfel over", zei Tipton.



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May