Zelensky tegen G20-leiders: 'de oorlog moet nu eindigen'
15 Nov 2022, 14:52
foto
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zingt het volkslied tijdens zijn bezoek aan het heroverde Kherson, Oekraïne. (Handout via Reuters)


De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei tijdens de G20-top in Bali tegen de wereldleiders dat de oorlog in Oekraïne nu moet eindigen. Hij pleitte ook voor verlenging van een belangrijke graanexportovereenkomst die binnenkort afloopt.

Zelensky verscheen in een videotoespraak die werd uitgezonden voor leiders die op het Indonesische eiland bijeen waren.

Vladimir Putin, de leider van Rusland - lid van de G20 - weigerde aanwezig te zijn en stuurde in plaats daarvan zijn minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov.

In zijn toespraak zei Zelensky: "Ik ben ervan overtuigd dat dit het moment is waarop de Russische destructieve oorlog moet en kan worden gestopt." Hij schetste een aantal strategieën, waaronder het waarborgen van nucleaire en voedselveiligheid, het beëindigen van de vijandelijkheden en het voorkomen van escalatie. Hij sprak de leiders herhaaldelijk aan als de "G19" - met nadrukkelijke uitsluiting van Rusland.

De belangrijkste van zijn verzoeken was een verlenging van wat bekend staat als het Black Sea Grain Initiative, dat in juli werd gesloten tussen de Verenigde Naties (VN) en Rusland. Het heeft ervoor gezorgd dat voedselexporten die door Russische oorlogsschepen in Oekraïense havens zijn geblokkeerd, kunnen worden verscheept.

De VN zegt dat sinds het begin van de deal 10 miljoen ton graan en ander voedsel met succes is geëxporteerd, waardoor een wereldwijde voedselcrisis is voorkomen. Maar de deal loopt af op 19 november. Zelensky zei dinsdag tijdens een G20-sessie over voedsel- en energiezekerheid dat de deal voor onbepaalde tijd moet worden verlengd, "ongeacht wanneer de oorlog eindigt".

"Het recht op voedsel is een fundamenteel recht van elke persoon in de wereld", zei hij, terwijl hij voorstelde om de deal uit te breiden naar andere havens in de Mykolaiv-regio.

Rusland zei zaterdag dat er nog geen akkoord was om de deal te verlengen. In ruil voor het toestaan ​​van Oekraïne om voedsel te verzenden, heeft het erop aangedrongen dat de westerse sancties worden opgeheven, zodat Rusland zijn eigen voedsel en kunstmest zonder enige belemmering naar de wereldmarkten kan exporteren.

Zelensky beschuldigde Rusland er ook van te proberen "de kou in een wapen tegen miljoenen mensen te veranderen" door de belangrijkste Oekraïense energie-infrastructuur te bombarderen terwijl de winter nadert. Hij vroeg om extra militaire hulp van de bondgenoten van Oekraïne en om prijsbeperkingen op de Russische energie-export, zodat Rusland er niet van kan profiteren.

"Als Rusland Oekraïne, Europa en alle energieverbruikers in de wereld probeert te beroven van voorspelbaarheid en prijsstabiliteit, zou het antwoord hierop een gedwongen beperking van de exportprijzen voor Rusland moeten zijn... Dat is eerlijk. Als je iets wegneemt, heeft de wereld het recht om van je af te nemen', zei hij.

Rusland heeft zijn Nord Stream 1-pijpleiding, de grootste gaspijpleiding naar Europa, afgesloten, terwijl de opening van een tweede leiding is uitgesteld. Het Westen heeft ook geprobeerd om van Russische energie af te komen door het gebruik van Russisch gas en olie te verminderen.



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May