Mexico: Tienduizenden protesteren tegen hervormingsplan
14 Nov 2022, 14:51
foto
Demonstranten marcheren tegen de electorale hervorming voorgesteld door de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador en ter ondersteuning van het National Electoral Institute (INE) in Mexico City, Mexico. (Foto: Reuters)


Tienduizenden zijn zondag de straat opgegaan in Mexico om te protesteren tegen het plan van president Andres Manuel Lopez Obrador om de verkiezingscommissie van het land (INE) te herzien. De mensen vrezen dat met de hervorming de macht in handen van de regering zou komen te liggen.

Lopez Obrador, die het plan in april naar voren bracht, heeft lange tijd kritiek geuit op de verkiezingsautoriteiten van het land, onder meer door hen ervan te beschuldigen zijn nederlagen te hebben veroorzaakt toen hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap in 2006 en 2012.

Hij heeft gezegd dat de hervorming burgers in staat zou stellen verkiezingsautoriteiten te kiezen en de invloed van economische belangen in de politiek zou verminderen. Het zou ook de financiering van politieke partijen verminderen en de advertentietijd beperken.

Vorige week begon het Congres het plan te bespreken. Het leidde tot wijdverbreide bezorgdheid dat de veranderingen een voorbode zouden kunnen zijn van een machtsgreep, omdat het de president meer controle geeft over de kiessystemen.

In het verleden voerde Lopez Obrador een controversieel beleid door referenda te houden - ook over de annulering van een gedeeltelijk gebouwde luchthaven - om populaire mandaten voor zijn doelstellingen te claimen.

Demonstranten in Mexico-Stad, velen met plakkaten en spandoeken of het dragen van t-shirts met slogans "de verdediging van de INE", begonnen bij het monument van de Engel van de Onafhankelijkheid. Het protest kwam in de loop van de dag in een stroomversnelling toen demonstranten zich op Reforma Avenue begaven in de richting van het Monument voor de Revolutie.

Een getuige van Reuters schatte dat tienduizenden demonstranten hadden deelgenomen, terwijl een politieagent op Reforma die getuige was van de mars een schatting van 50.000 had.

De organisatoren schatten het aantal op honderdduizenden, maar sommige politieke bondgenoten van Lopez Obrador gaven veel lagere schattingen.

Het is een van de grootste protestmarsen tegen het beleid van Lopez Obrador tot nu toe.

"De democratie in Mexico is in gevaar", zegt Ana Lilia Moreno, een econoom die met haar achtjarige dochter de mars in de hoofdstad bijwoonde. "Ik hoop dat veel jonge mensen - en zelfs degenen die normaal niet in politiek geïnteresseerd zijn - aanwezig zullen zijn, dat ze onze instellingen zullen waarderen en zullen verdedigen wat onze ouders en grootouders hebben gebouwd om politiek volwassen te worden."

Demonstranten deelden beelden uit andere steden op sociale media.

Lopez Obrador plaatste een videoboodschap op zijn Twitter terwijl hij zijn 69ste verjaardag vierde, maar ging niet in op de protesten. Zijn regerende Morena-partij en haar bondgenoten zouden een tweederdemeerderheid in het Congres nodig hebben om de grondwet te wijzigen. Op dit moment komt de partij die meerderheid te kort.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May