Mathoera ontkracht beweringen van militaire vakbond
14 Nov 2022, 08:50
foto
Minister Krishna Mathoera van Defensie: Het VRM-bestuur heeft onjuiste informatie verschaft. (Foto: René Gompers)


Minister Krishna Mathoera van Defensie benadrukt dat er geregeld dialoog is geweest met de Vereniging Rechtspositie Militairen (VRM). "Wat ons betreft is er geen conflict, er is geen enkele reden voor actie, geen enkele reden om te protesteren tegen de regering," merkt ze op. Mathoera toont aan dat er op elk schrijven van de bond is gereageerd. Ze merkt op dat er misinformatie is verspreid op de algemene ledenvergadering (alv) van de militaire bond. Ook heeft de bond niet kunnen staven dat hij 1.700 leden heeft.

De militaire bond is vrijdag op straat geweest om zijn eisen kracht bij te zetten. De VRM wil op de eerste plaats 150% salarisverhoging. De bond wil ook premium SZF kaarten voor de nieuwe lichtingen van militairen en betere werkomstandigheden. Op de alv afgelopen donderdag is aangegeven dat er brieven zijn gestuurd naar de legerleiding, de minister en de vicepresident. Ze hebben meegedeeld dat naar de minister 10 brieven zijn gestuurd die niet, of niet naar tevredenheid zijn beantwoord.

Minister Mathoera heeft op de regeringspersconferentie, uren na het protest, aangetoond dat sinds de VRM in juli is opgericht, zij 7 brieven heeft ontvangen en ze zijn allemaal beantwoord. Al in september had de bond gevraagd om 150% loonsverhoging, premium SZF kaarten en betere werkomstandigheden. Mathoera: "Ik heb op 3 oktober geantwoord (op de loonsverhoging) en duidelijk aangegeven dat ik geen mandaat heb, maar de stukken ga doorgeleiden via de president naar het Overlegorgaan. Ik heb gevraagd om onderbouwing." De VRM heeft de onderbouwing voor 150% salarisverhoging met een petitie bij het Kabinet van de President ingeleverd.

Op de alv is de leden voorgehouden dat de minister heeft aangegeven dat zij voor de 150% loonsverhoging bij de president moeten zijn. Besloten is toen "om ons geld te gaan zoeken bij de president".  Aan de vergadering hebben nog geen 100 soldaten meegedaan, een kleiner aantal is op straat geweest. Mathoera merkt op: "In de correspondentie met VRM is aangegeven dat 1.700 mensen lid zijn. Dat hebben ze op geen enkele wijze kunnen aantonen. In de alv die ze hebben belegd hebben we gezien dat ze niet eens een fractie van dat aantal aanwezig was."

"Over werkomstandigheden heb ik ze uitgelegd welke renovaties we al hebben uitgevoerd," vervolgt Mathoera. "Ik vraag wat volgens hun de meest dringende werkplekken zijn die aangepakt moeten worden. In alle communicatie heb ik ze steeds uitgenodigd om voorstellen te doen, in dialoog te treden, om samen verantwoordelijkheid te nemen." Op de alv  heeft het bestuur duidelijk gemaakt dat hij het niet eens is dat het gebouw van de Militaire Politie - in samenwerking met het ministerie Openbare Werken - voor SRD 42 miljoen wordt gerenoveerd. Aangevoerd wordt dat met de genie afdeling het goedkoper zou moeten gebeuren.

"Over de premium SZF kaarten heb ik ze geschreven dat het al ver gevorderd is en dat we conform planning eind oktober de overeenkomst met SZF gaan tekenen," deelt Mathoera mee. Ze merkt op dat de bond niet moet doen alsof zij dat verworven heeft; de procedure om de medische voorzieningen te verbeteren was al ingezet vóór de bond bestond. De overeenkomst met SZF is uiteindelijk op 4 november getekend; er moesten wat correcties aangebracht worden. Ondertussen zijn een aantal premiumkaarten gedistribueerd aan het personeel.

Op de alv is meegedeeld dat nieuwe militairen niet in aanmerking komen voor een premium SZF kaart. Mathoera zegt dat dit ook onjuist is. "De burgers die werkzaam zijn bij Defensie genieten al extra voorzieningen,  voorzieningen die door het Militair Hospitaal werden gegeven," licht ze toe. "Omdat het al verworven rechten zijn, hebben we het meegenomen en gaan er voor betalen. Maar om een precedent te voorkomen voor andere ambtenaren, hebben we gezegd dat nieuwe burgerambtenaren die in dienst komen na 1 november 2022, geen aanspraak maken op die meerrechten zoals alle ambtenaren bij de overheid."

Op de alv was het ook niet duidelijk hoe men medische kosten kan dekken nu sommige SZF kaarten vervallen zijn. Mathoera legt uit dat een deel van de kaarten (op 31 oktober) zouden vervallen en dat nieuwe drukken voor een periode van 2 weken, niet efficiënt zou zijn. Aan het personeel is meegedeeld dat behandelingen gewoon door konden gaan, omdat het ministerie voorzieningen heeft getroffen. Er is geld beschikbaar gesteld voor het Militair Hospitaal zodat er voorgeschoten kon worden voor de mensen die een behandeling nodig hebben. "Tot nu toe, dat geld is er, niemand heeft betaald, niemand heeft gedeclareerd," zegt Mathoera.

De minister vindt het erg dat ondanks dialoog de bond overgegaan is tot actie. Ze deelt mee dat de bond de leiding niet heeft gemeld over de alv en het besluit om in beraad te gaan. Ze geeft aan dat aan de ene kant 95% van het personeel normaal aan het werk was. Ze keurt de actie af, een kort geding is voorbereid tegen de bond. Het is niet duidelijk of de VRM later op de dag weer actie gaat voeren zoals vrijdag is aangekondigd.

U kunt de onderbouwing van de looneis van VRM hier downloaden.
pdf-icon.gif Onderbouwing_looneis_van_VRM.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May