Printmateriaal e-ID wordt begin komend jaar verwacht
14 Nov 2022, 00:00
foto


Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken verwacht dat begin 2023 printmateriaal beschikbaar zal zijn voor het aanmaken van biometrische ID-kaarten. In augustus is de ID-kaartenwet gewijzigd, waardoor de oude ID-kaarten nog geldig zijn, indien het bewijs geleverd kan worden dat de e-ID reeds is aangevraagd. In de praktijk blijkt echter niet elk probleem hiermee opgelost te kunnen worden.

Er is vertraging ontstaan bij het leveren van het ID-materiaal onder andere door de oorlog in Oekraïne. Somohardjo zegt aan Starnieuws dat meer dan 75% van de ID-plichtigen reeds voorzien zijn van een e-ID. Tijdens de behandeling van de wetswijziging bleek dat ruim 17.000 personen die ID-plichtig zijn, deze niet laten maken. Van 15.112 mensen zijn de ID-kaart vervallen. Ruim 343.000 personen hebben al een E-ID, terwijl van ongeveer 101.725 nog in orde gemaakt moeten worden.

Ook bij rijbewijzen zijn velen die geslaagd zijn en hun rijbewijs willen hebben, gefrustreerd over de situatie. Ze kunnen hun rijbewijs niet krijgen. Ook verlengingen duren veel langer dan normaal. Minister Somohardjo merkt op dat rijbewijzen evenals ID-kaarten worden vervaardigd door hetzelfde printhouse. De ministeries zijn afzonderlijk verantwoordelijk voor het aanschaffen van het materiaal.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May