Belangrijke besluiten VN op een rijtje
20 Sep 2011, 04:00
foto


De Verenigde Naties (VN) heeft maandag aan diverse vraagstukken aandacht besteed. Er waren verschillende bijeenkomsten op hoog niveau. Deze vergaderingen worden vooraf aan de 66ste Algemene Vergadering gehouden in New York. Starnieuws plaatst de meest belangrijke vraagstukken en besluiten op een rijtje:

Terrorisme bestrijding
Secretaris-generaal Ban Ki-Moon vindt dat terrorisme gezamenlijk aangepakt moet worden omdat dit een bedreiging vormt voor alle landen. Er moet een veiliger wereld opgebouwd worden voor iedereen. “We zijn allemaal samen in deze strijd. Er is een nieuw tijdperk tegen het terrorisme aangebroken”, zei de VN-topman. Er is een overeenkomst met Saoedi-Arabië getekend voor de oprichting van een VN-centrum voor ‘Counter Terrorism’. Saoedi-Arabië krijgt hiervoor US$ 10 miljoen voor de komende drie jaar om het centrum op te zetten, dat terrorisme in de wereld zal bestrijden.

ICT
De VN moet de kracht van informatie- en communicatietechnologie (ICT) ten volle gebruiken in haar antwoord op politieke, economische en milieu-uitdagingen. Dit kwam naar voren tijdens een vergadering op het VN-hoofdkwartier. Ban zei dat de volkerenorganisatie meer gebruik moet maken van ICT om de ontwikkelingsdoelen te bereiken. De secretaris-generaal merkte op dat ICT kan bijdragen in verminderen van risico’s bij rampen. Andere belangrijke activiteiten - van rapportage over schendingen van de mensenrechten en het toezicht op de ecosystemen, het leveren van openbare diensten, in het bijzonder in de gezondheidszorg en het onderwijs - kunnen doeltreffender worden door ICT. Er is veel vooruitgang geboekt, maar het kan beter. De publiek-private samenwerking is hiervoor noodzakelijk.

Klimaatsverandering
De top van de VN heeft regeringen aangespoord om afspraken na te komen om klimaatverandering aan te pakken. De klimaatsconferentie in Durban (Zuid-Afrika) wordt in november gehouden. Het gaat om een wereldvraagstuk, waarbij alle landen hun verantwoordelijkheid moeten dragen. Christiana Figueres, de uitvoerend secretaris van het VN-Raamverdrag over klimaatverandering, wees erop dat er een aanvulling moet komen van het Kyoto-protocol om uitstoot van broeikasgassen te verminderen. "Er moet een duidelijke beslissing komen over de wereldwijde collectieve inspanning om de uitstoot te verminderen", zei ze op een persconferentie in New York.

Vrouwen in de politiek
Het stimuleren van vrouwen in de politieke participatie en besluitvorming over de hele wereld is fundamenteel voor de democratie en essentieel voor het bereiken van duurzame ontwikkeling. Dit staat in een gezamenlijke verklaring van vrouwelijke leiders die deelnamen aan een ‘high-level’-bijeenkomst in het VN-hoofdkwartier. Staatshoofden en regeringsleiders, onder wie president Dilma Rousseff van Brazilië, Kamla Persad-Bissessar van Trinidad en Tobago, Roza Otunbaeva van Kirgizië en de Finse president Tarja Halonen, participeerden ook in deze bijeenkomst. Het VN-Vrouwenverdrag zegt dat minder dan 10 procent van de wereldleiders, vrouw is. Ook in parlementen zijn vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd.
De verklaring roept alle 193 lidstaten op om discriminerende barrières voor vrouwen uit te bannen. Er moeten maatregelen getroffen geweld, armoede en geen toegang tot onderwijs aan te pakken die vrouwen weerhouden actief deelnemen in de politiek.

Hulp aan Pakistan
Er is US$ 357 miljoen nodig voor hulp aan Pakistan, waar meer dan vijf miljoen mensen getroffen zijn door ernstige overstromingen. De Pakistaanse regering heeft een programma opgesteld om voedsel, water, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en nood-onderdak te bieden aan de slachtoffers. VN vraagt aan donoren om hulp te bieden. Bijna 1 miljoen huizen zijn verwoest en 72 procent van de gewassen zijn verloren gegaan in de zwaarst getroffen gebieden. In de provincie Sindh, hebben 22 van de 23 districten zijn overstroomd, en 16 moeten in het bijzonder dringend hulp. “We dringen er bij de internationale gemeenschap aan voor volledige ondersteuning om levens te redden”, zei Timo Pakkala, de humanitaire VN-coördinator in Pakistan.

Palestina
De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft de secretaris-generaal meegedeeld dat hij vrijdag de aanvraag zal indienen om Palestina als lidstaat toe te laten. Palestina heeft de status van waarnemer bij de VN. Volgens het handvest moet de secretaris-generaal de aanvraag doorsturen naar de Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering. Ban zegde zijn steun opnieuw toe opdat Palestina en Israël een vreedzame oplossing kunnen bereiken. In de Veiligheidsraad is er geen overeenstemming over de toelating van Palestina als 194ste lidstaat. President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft gedreigd met het uitspreken van zijn veto.

Libië
De Brit Ian Martin, de belangrijkste adviseur van Ban, wordt het nieuwe hoofd van de VN-missie in Libië. Deze mededeling komt slechts enkele dagen nadat de Veiligheidsraad toestemming gegeven voor de vorming van VN-missie voor de eerste drie maanden om de nieuwe Libische autoriteiten te helpen bij de wederopbouw van het land. Hij was in Tripoli voor een bespreking en zal vandaag in New York verslag doen. Martin zal de Nationale Overgangsregering (NTC) bijstaan in het verkiezingsproces, de openbare veiligheid en het herstellen van de rechtsstaat. Het politiekorps moet worden gevormd en getraind door de VN-missie. De NTC mag de Libische zetel in de VN invullen, woensdag wanneer de 66ste Algemene Vergadering begint.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May