Nicole laat 'ongekende' schade achter langs kust van Florida
12 Nov 2022, 06:44
foto
Een beeld van de verwoeste achtertuinen van huizen aan het strand, nadat orkaan Nicole aan land kwam aan de oostkust van Florida, in Daytona Beach Shores, Florida. (Foto: Reuters)


De kletsnatte overblijfselen van orkaan Nicole brachten vrijdag zware regenval naar Georgia en de Carolinas, nadat het een spoor van verwoeste en wankele huizen aan het strand en beschadigde hotels en appartementen langs de Atlantische kust van Florida, had achtergelaten. Nicole heeft minstens vier mensen gedood.

In Volusia County hebben lokale functionarissen 24 hotels en appartementen aan het strand geëvacueerd, nadat de structuren donderdag laat als onveilig werden beschouwd, uren nadat de storm als een orkaan van categorie 1 aan land was gekomen.

In Wilbur-by-the-Sea, een luxe gemeenschap aan het strand net ten zuiden van Daytona Beach, stortten ongeveer een half dozijn huizen in zee, terwijl nog eens 25 eengezinswoningen structureel onveilig werden verklaard en bewoners geëvacueerd, zeiden functionarissen. "De structurele schade langs onze kustlijn is ongekend", zei Volusia County Manager George Recktenwald in een verklaring. "Dit wordt een lange weg naar herstel."

De stranden in de gemeenschap van ongeveer 30.000 mensen waren bezaaid met stapels beton, hout en wapening, de overblijfselen van grote huizen met een schilderachtig uitzicht op de oceaan. Bewoners keken vol ongeloof naar de ruïnes.

Twee mensen werden geëlektrocuteerd in de nasleep van de storm in Orange County en twee andere mensen stierven tijdens een auto-ongeluk op de Florida Turnpike tijdens de storm, meldde de Orlando Sentinel, daarbij verwijzend naar de State Highway Patrol.

In Wilbur-by-the-Sea stortten het grootste deel van de twee vakantiehuizen die Krista Goodrich beheert, in de Atlantische Oceaan. "Ik opende de voordeur en de rest van het huis is gewoon de zee in gegaan", zei Goodrich (44) eraan toevoegend dat het was alsof de "hand van God" het huis nam. Ze zei dat ze een half uur had gehuild voordat ze de eigenaren van dat huis belde. "Het is heel emotioneel, de eigenaren zijn mijn vrienden", zei Goodrich. "Ik stond daar en keek hoe de golven beukten op wat er nog over was."

Ze zei dat orkaan Ian, die in september toesloeg, een zeewering en 9 meter van de achtertuin van dat huis neerhaalde. 'Nicole nam de rest en het huis.'

Ingenieurs zeiden dat veel van de beschadigde of vernietigde gebouwen dateren uit de jaren vijftig, decennia voordat strengere orkaanbestendige bouwvoorschriften van kracht werden. Ze voegden eraan toe dat ondiepe funderingen en relatief lage zeeweringen niet opgewassen waren tegen een stormvloed die samenviel met vloed.

"Als je je huis of hotel 50 jaar geleden hebt gebouwd, is er geen manier om de eigenaren te dwingen ze achteraf te laten inbouwen", zegt Sinisa Kolar, een bouwkundig ingenieur uit Miami bij de Falcon Group.

Louis Vigliotti, de eigenaar van LAV Engineering in het Ormond-strand van Volusia County, bracht de ochtend door met het onderzoeken van beschadigde kusteigendommen. "Er zijn veel ongepaste ontwerpen die het in de loop der jaren goed hebben gedaan, maar ze hebben eindelijk hun gelijke gevonden", zei hij.

Zware regen blijft aanhouden
De aanhoudende wind van 120 km per uur van de storm, trok donderdag ook hoogspanningslijnen naar beneden, waardoor de dienstverlening aan meer dan 300.000 huizen en bedrijven werd uitgeschakeld. Zo'n 22.800 huizen en bedrijven zaten vrijdagmiddag zonder stroom, meldt PowerOutages.us.

De stormvloed van Nicole veroorzaakte ook de ineenstorting van delen van de schilderachtige A1A-snelweg, die langs de Atlantische kust in Volusia County loopt, zeiden functionarissen.

Toen de schoonmaakwerkzaamheden in Florida begonnen, verhuisde Nicole op vrijdagmiddag uit het noorden van Georgia naar het westen van North Carolina en de Appalachen, nadat ze was gedegradeerd tot een posttropische cycloon. Het produceerde nog steeds zware regenval, maar de wind daalde tot ongeveer 32 km per uur.

De storm zal zaterdag verder verdwijnen als het regen stort in de Midden-Atlantische deelstaten en New England, zei de National Weather Service.

Delen van het zuidoosten, de Appalachen, Tennessee, Kentucky en Ohio kunnen tot 20 cm regen krijgen, wat geïsoleerde overstromingen kan veroorzaken. De noordelijke Mid-Atlantische Oceaan tot in New England kan 8 cm regen krijgen, zeiden voorspellers.

Nicole is ongebruikelijk in hoe laat het in het seizoen is aangekomen; het is pas de tweede orkaan die ooit aan land komt in de continentale Verenigde Staten na 4 november. Orkaan Kate kwam aan land in de buurt van Mexico Beach, Florida, op 21 november 1985. Het Atlantisch orkaanseizoen loopt officieel van 1 juni tot 30 november .

Volusia County was onder de enkele gebieden aan de oostkust die zes weken geleden zwaar werden getroffen door orkaan Ian, een catastrofale storm van categorie 4 die aanvankelijk de Golfkust van Florida trof en vervolgens over de deelstaat naar de Atlantische Oceaan trok, waarbij ongeveer US$ 60 miljard aan schade werd aangericht en meer dan 140 mensen omkwamen.

Peter Petrovsky, een in Los Angeles gevestigde bouwkundig ingenieur en bouwcode-expert die heeft gewerkt aan strandpanden in het hele land, zei dat mensen die getroffen zijn door Nicole, vooral rijkere inwoners, in de verleiding zouden komen om aan het strand te herbouwen. "Maar dat betekent niet dat het slim is", zei hij. "De oceaan wint altijd."

Volusia County was een
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May