VN wil stopzetting Dominicaanse deportatie Haïtianen
11 Nov 2022, 07:39
foto
Haïti is in de greep van bendegeweld, wat de crisis in het land nog groter maakt en de uitstroom van Haïtianen doet toenemen. (Foto: Reuters)


Het belangrijkste mensenrechtenagentschap van de VN heeft de Dominicaanse Republiek donderdag opgeroepen om de toenemende deportaties van Haïtiaanse migranten te stoppen in een tijd van onrust in hun land. "Aanhoudend gewapend geweld en systematische mensenrechtenschendingen in Haïti maken momenteel geen veilige, waardige en duurzame terugkeer van Haïtianen naar het land mogelijk", zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Volker Türk, in een verklaring.

Hij breidde die oproep uit naar andere landen in de regio. De Verenigde Staten blijft ook hard op te treden tegen Haïtiaanse migratie, ondanks het feit dat de regering-Biden haar bezorgdheid uit over de humanitaire situatie in Haïti.

Bendeoorlogen en politieke onrust hebben geleid tot een uittocht uit Haïti, waarbij migranten hun toevlucht zoeken in de hele regio.

In de Dominicaanse Republiek – die een grens van 390 kilometer deelt met Haïti op het eiland Hispaniola – heeft dat geleid tot migratie- en grensoptreden waarvan de regering zegt dat het "de grensbeveiliging zal garanderen".

De Dominicaanse autoriteiten zeggen dat ze tussen juli en oktober 43.900 migranten, voornamelijk Haïtianen, hebben gedeporteerd. De deportatiecijfers schoten tussen september en oktober ook met ongeveer 50% omhoog.

Belangenbehartigingsgroepen zeggen dat de massale deportaties van Haïtianen uit de Dominicaanse Republiek zijn toegenomen na de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse in 2021, die een toch al door crisis getroffen natie in chaos dreef.

Het aantal deportaties is de afgelopen maanden enorm toegenomen, omdat de machtigste bende van Haïti de brandstoftoevoer blokkeerde, wat leidde tot wijdverbreide ontberingen. Die blokkade werd pas deze week opgeheven.

Türk drong er ook bij de Caribische natie op aan maatregelen te nemen om vreemdelingenhaat en discriminatie van Haïtianen te voorkomen.

Maar William Charpantier Blanco, hoofd van het Nationaal Comité voor Migranten en Vluchtelingen in de hoofdstad Santo Domingo, zei dat de "vervolging van migranten" door de Dominicaanse regering, dergelijke gevoelens alleen maar heeft versterkt.

Hoewel de activist zei dat hij de Dominicaanse veiligheidszorgen begrijpt, is het "anders om achter een aantal migranten aan te gaan die de grens oversteken op zoek naar werk en hun eigen leven willen beschermen. Het zijn eerlijke mensen die de Dominicaanse Republiek binnentrekken om te overleven."

De oproep van Türk weergalmde een verklaring vorige week van een zusterorganisatie, het VN-bureau voor vluchtelingen, waarin andere landen werden aangespoord om de deportatie van Haïtianen te stoppen.

"Aanvallen door gewapende bendes en de recente uitbraak van cholera hebben de toch al dramatische humanitaire situatie in Haïti verergerd, die wordt gekenmerkt door acute voedselonzekerheid, brandstoftekorten en beperkte gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen", aldus het agentschap. "Miljoenen kinderen kunnen niet naar school, zijn ondervoed en leven in angst."


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May