SPB heft actie op; morgen nieuwe vergadering
10 Nov 2022, 12:00
foto
Poetini Atompai, voorzitter van de Surinaamse Politie Bond, legt uit dat de actie uit strategische overweging wordt opgeheven. Maar er gaat morgen een nieuwe vergadering worden belegd. (Foto's: René Gompers)


De actie van de Surinaamse Politie Bond (SPB) is opgeheven. Dit uit strategische overweging leggen voorzitter Poetini Atompai en secretaris Revelino Eijk. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft een kort geding aanhangig gemaakt tegen de SPB. Bij de rechter is vandaag afgesproken dat de actie wordt opgeheven omdat de bond geen vonnis wil in deze zaak. Maar morgen wordt er weer vergaderd om 10.00 uur bij het Assembleegebouw. Ook is het bestuur van de bond om half zeven in de Politie Academie. De bond blijft in beraad.

Atompai en Eijk zijn het er niet eens mee dat het niet om een arbeidsconflict gaat. Zij voeren aan dat twee van hun leden, de hoofdinspecteurs Raoul Hellings en Sergio Gentle, zijn ontslagen door de regering. De bond is verplicht op te komen voor zijn leden. Vanavond is er gesprek met president Chan Santokhi. Hij praat eerst met de korpsleiding en de minister van Justitie en Politie.

Vandaag, de derde dag, waren er minder mensen aanwezig.

De eis van de bond blijft dat het ontslag per direct moet worden teruggedraaid. Met minder zal er geen genoegen worden genomen. Atompai merkt op dat hij nog niet gemobiliseerd heeft om actie te voeren. Iedereen is welkom die de strijd wil ondersteunen. Maar hij zal wel actief mobiliseren om de strijd te voeren. Burgers mogen protesteren en ze hebben daar geen vergunning voor nodig, stelt de SPB. De politie zal er altijd zijn om hen te begeleiden.

Er zal voor morgen een nieuwe vergadering worden uitgeschreven met agendapunten met punten waarvan de rechter of de regering niet kan zeggen dat het niet gaat om een arbeidsconflict. Vergaderen is een recht dat in de grondwet en internationale verdragen is verankerd. Niemand kan daar aan komen, benadrukten Atompai en Eijk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May