Zeldzame novemberorkaan tergt Florida
10 Nov 2022, 23:15
foto
Golven teisteren een park aan het strand, nadat orkaan Nicole aan land is gekomen aan de oostkust van Florida, in Daytona Beach Shores, Florida. (Foto: Reuters)


Meer dan 300.000 huizen en bedrijven in Florida zitten zonder stroom, terwijl storm Nicole de Amerikaanse deelstaat teistert. Er zijn noodtoestanden en evacuatiebevelen van kracht, en bewoners is verteld binnen te blijven met de voorspelling van zware regen en stormvloeden.

Twee mensen werden gedood toen ze werden geëlektrocuteerd door een neergehaalde hoogspanningslijn in Orange County, in het centrum van de deelstaat. Stormen van deze omvang zo laat in het jaar, zijn uiterst zeldzaam.

De storm heeft de Bahama's al geteisterd als een enorme orkaan van categorie 1 en heeft wijdverspreide overstromingen veroorzaakt.

Nicole trof de oostkust van Florida als een orkaan met windsnelheden tot 120 km per uur. Deze zijn iets afgezwakt tot ongeveer 100 km per uur. Nicole is gedegradeerd tot een tropische storm, terwijl deze zich een weg baant naar het noordwesten door de deelstaat.

Sinds de storm in de vroege uurtjes toesloeg, hebben meer dan 600.000 huizen en bedrijven geen stroom meer. Elektriciteit is hersteld tot ongeveer de helft hiervan, maar 308.000 blijven er volgens dienstverleners zonder.

Verwacht wordt dat de storm de komende twee dagen verder zal afzwakken naar het noorden richting Georgia en de Carolinas. Zijn overblijfselen zouden later in de week mogelijk zelfs Ohio, Pennsylvania en New York kunnen treffen.

De meeste van de 22 miljoen inwoners van Florida bleven onder een tropische storm, harde wind en stormvloedwaarschuwingen, samen met lokale orkaanverklaringen die mensen aanspoorden om binnen te blijven en uit te kijken voor overstromingen.

Vijfenveertig van de 67 provincies van de deelstaat zijn onder de noodtoestand en vier provincies zijn onder verplichte evacuatieorders.

Het NHC heeft gewaarschuwd voor overstromingen als gevolg van door de wind aangedreven golven die landinwaarts naar laaggelegen gebieden spoelen. Het zei dat sterke wind waarschijnlijk bomen en hoogspanningsleidingen zou omwaaien. Op beelden op sociale media was te zien dat dit al aan de gang was.

Er zijn vijftien noodopvangcentra geopend, 20 schooldistricten hebben hun vestigingen gesloten en 1.600 nutsbedrijven staan ​​stand-by om de stroomvoorziening te herstellen.

Voorafgaand aan Nicole's aankomst, sloten Disney World en Universal Orlando Resort woensdag vroeg, en Orlando International Airport heeft commerciële vluchten aan de grond gehouden.

De komst van Nicole zal naar verwachting ook een lang uitgestelde NASA-raketlancering verder verstoren, die de Amerikanen een stap dichter bij de terugkeer naar de maan moet brengen.

De Artemis 1-missie was al uitgesteld tot 19 november, maar men vreest dat rondvliegend puin veroorzaakt door de storm, de blootgestelde raket kan beschadigen.

Nicole's late aankomst volgt op een relatief rustig stormseizoen - voor het eerst sinds 1997 vormde zich in augustus geen enkele orkaan of tropische storm in het Atlantische bekken.

Orkanen in november zijn zeldzaam in Florida. Sinds het begin van het bijhouden van gegevens in 1853, is de deelstaat slechts door twee getroffen: in 1935 en 1985. Het Atlantische orkaanseizoen loopt officieel van 1 juni tot 30 november. Nicole is de 14e benoemde storm in dit recordseizoen.

Nicole komt slechts enkele weken nadat orkaan Ian Florida heeft getroffen, waarbij meer dan 140 mensen zijn omgekomen en US$ 60 miljard aan schade is veroorzaakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May