Wetten worden aangepast op basis van FATF-aanbevelingen
09 Nov 2022, 08:47
foto
Minister Kenneth Amoksi van JusPol dinsdag in De Nationale Assemblee.


Er zijn veel wijzigingen doorgevoerd in de oorspronkelijke wet ter voorkoming en bestrijding van Money Laundering en Terrorismefinanciering. Volgens minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) waren tijdens verschillende sessies van deskundigen met Caribbean Financial Action Taskforce (CFATF) tekortkomingen in de wet geconstateerd. Hierdoor voldoet Suriname niet geheel aan de FATF-aanbevelingen. Dit heeft ertoe geleid dat het ontwerpwet wordt aangepast via een nota van wijziging. Amoksi moet de aanpassingen nog indienen. 

Amoksi gaf gisteren een overzicht van de wettelijke taken van de Financial Intelligence Unit (FIU) Suriname en hoe deze zullen worden uitgevoerd. De hoofdtaken van deze unit zijn het verzamelen, registreren, bewerken en analyseren van ongebruikelijke transacties en bepalen of deze gegevens van belang kunnen zijn voor het voorkomen en opsporen van misdrijven. De FIU is ook belast met het houden van toezicht op de naleving van het Anti-Money Laundering/Counterfinanciering van Terrorisme wet- en regelgeving voor de niet-financiële dienstverleners. “Ter uitvoering van de hoofdtaken zijn de financiële en niet-financiële dienstverleners verplicht meldingen van ongebruikelijke transacties te doen bij FIU op basis van de objectieve en subjectieve indicatoren zoals opgenomen in het staatsbesluit”, deelde Amoksi mee.

Een transactie wordt als ongebruikelijk aangemerkt als deze voldoet aan een of meerdere indicatoren. Vanaf maart 2018 geschieden de meldingen elektronisch via het meldportaal van de FIU; Reporting System (Repsys). Dit portaal is een gesloten beveiligd systeem speciaal voor meldingsplichtige dienstverleners. Amoksi zei dat het online reporting system meldingsplichtige de mogelijkheid biedt om op elk willekeurig moment een melding van ongebruikelijke transacties te doen bij het meldpunt. Sinds de inwerkingtreding van Repsys is een enorme stijging van digitale meldingen waar te nemen. De resultaten van het analyseproces kunnen leiden tot verdacht verklaringen van de betrokken ongebruikelijke transacties. De taken van de FIU worden uitgevoerd door analisten en toezichthouders die op basis van een gedegen antecedentenonderzoek worden aangetrokken.

De minister is ook ingegaan op gestelde vragen van DNA-leden. In de wet is customer due diligence opgenomen. Amoksi merkte op dat het doen van een cliëntenonderzoek van belang is voor de dienstverlener om te kunnen beoordelen, beheersen en beperken van mogelijke risico’s van money laundering en terrorisme financiering. Het is verboden voor dienstverleners om een zakelijke relatie aan te gaan of een transactie uit te voeren indien due diligence niet heeft plaatsgevonden, de dienstverlener niet instaat is het cliëntenonderzoek uit te voeren of het cliëntenonderzoek niet heeft geleid tot het beoogde resultaat.

Over de opmerking van criminalisering van cliënten door dienstverleners zei de minister dat de dienstverleners niet bezig zijn hiermee. “De dienstverleners dienen als poortwachters van het financieel systeem en zullen derhalve zorg dragen dat het financieel systeem niet misbruikt wordt. De dienstverleners dienen een compliance programma te hebben waarin zij voor zichzelf moeten beoordelen op welke wijze zij invulling zullen geven aan de verplichtingen conform deze wet”, deelde Amoksi mee.

Op de vraag of de wet zal werken zei de bewindsman dat de voorlopers Wet Melding Ongebruikelijke Transacties en de Wet Identificatieplicht sinds 2002 in werking zijn getreden. Deze wetten hebben thans hun dienst bewezen. Dit ontwerp is een samenvoeging van beide wetten aangescherpt met de laatste wijzigingen van de FATF-aanbevelingen met name een risico georiënteerde benadering en technologische ontwikkelingen. Over andere maatregelen die genomen zullen worden in relatie tot de wet zei Amoksi dat op basis van de bevindingen van de NRA een nationale AML/CFT CPF strategie is ontwikkeld. Dit plan is gericht op het aanpakken van de grootste risico’s en institutionele zwakheden van Suriname. Het plan belicht 12 thema’s onderverdeeld in een reeks van projecten die in de komende twee jaren geïmplementeerd zullen worden.

Op de vraag om money laundering te vervangen met witwassen zei Amoksi dat op grond van de aanwijzingen voor de regelgeving techniek het is toegestaan om vreemde woorden te gebruiken in de wetgeving wanneer deze de bedoeling duidelijker weergeven dan de Nederlandse woorden tenzij ze in het Surinaamse spraakgebruik ingang hebben gevonden. “Indien in deze wet money laundering vervangen wordt met witwassen zullen de wijziging in andere wetgevingsproducten ook moeten plaatsvinden. De term money laundering is dusdanig ingeburgerd dat een andere term voor verwarring kan zorgen”, stelde de bewindsman. Hij benadrukte dat de FIU geen controletaak heeft bij de in- en uitvoer van valuta. Deze taak is toebedeeld aan andere bevoegde autoriteiten. De behandeling van deze wet zal donderdag in DNA voortgezet worden waarbij het parlement zal reageren op de aangebrachte wijzigingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May