Blatter: Keuze Qatar als gastheer WK 2022 was fout
10 Nov 2022, 15:44
foto
Gewezen FIFA-voorzitter Joseph S. Blatter kondigt op donderdag 2 december 2010 aan dat Qatar gastheer zal zijn van het WK voetbal 2022. In Zürich, Zwitserland vond toen de stemming plaats voor het bod van WK 2018 en WK 2022. (Foto: AP)


Qatar uitkiezen als gastheer van het WK was 12 jaar geleden een vergissing, zei de toenmalige voorzitter van de FIFA, Sepp Blatter, dinsdag, waarbij hij opnieuw een ontmoeting aanhaalde tussen Nicolas Sarkozy en Michel Platini voor het beïnvloeden van belangrijke stemmen.

De 86-jarige Blatter sprak met de Zwitserse krantengroep Tamedia in zijn eerste grote interview sinds hij in juli met Platini werd vrijgesproken van financieel wangedrag bij de FIFA, na een proces bij de federale strafrechtbank. "Het is een land dat te klein is", zei Blatter over Qatar, de kleinste gastheer sinds het toernooi in 1954 in Zwitserland. "Daar zijn voetbal en het WK te groot voor."

De 32 teams spelen 64 wedstrijden in acht stadions in en rond de stad Doha, die sinds 2010 is getransformeerd door enorme bouwprojecten ter voorbereiding op het WK.

De wedstrijden beginnen op 20 november met naar verwachting ongeveer 1,2 miljoen internationale bezoekers die tijdens het WK in Qatar zullen arriveren. Met beperkte plaatsen om te verblijven in het gastland, zullen sommigen pendelen vanuit naburige staten.

"Het was een slechte keuze. En daar was ik destijds als president verantwoordelijk voor", zegt Blatter, die al lang zegt dat hij op de Verenigde Staten heeft gestemd. Zijn bod werd verslagen door Qatar in de laatste ronde van een wedstrijd met vijf kandidaten om gastheer te zijn in 2022.

Het werd een deel van de FIFA-overlevering dat een verwachte Amerikaanse overwinning naar Qatar zwaaide tijdens een bijeenkomst die Sarkozy in Parijs organiseerde in de week voor de stemming van 2 december 2010 door het uitvoerend comité van de FIFA.

De Franse voetbalgrootheid Platini, destijds voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA en vicevoorzitter van de FIFA, werd door de toenmalige staatspresident Sarkozy uitgenodigd in zijn officiële residentie. De kroonprins van Qatar, nu de emir, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, was er ook.

Blatter herhaalde dinsdag zijn bewering dat Sarkozy Platini onder druk zette, en gaf opnieuw zijn versie van een telefoontje dat Platini hem na de bijeenkomst in Parijs had gedaan dat het stemplan voor het WK was gewijzigd.

"Dankzij de vier stemmen van Platini en zijn (UEFA) team ging het WK naar Qatar in plaats van naar de Verenigde Staten. Het is de waarheid", zei Blatter over het 14-8 stemresultaat.

In commentaren op Associated Press in 2015 bevestigde Platini in grote lijnen het belang van die bijeenkomst in Parijs. "Sarkozy heeft me nooit gevraagd om op Qatar te stemmen, maar ik wist wat goed zou zijn", zei Platini zeven jaar geleden tegen een AP-verslaggever in Zürich. Hij erkende dat hij Amerikaanse functionarissen 'misschien had verteld' dat hij voor hun bod in 2022 zou stemmen.

Blatter verwees sinds 2010 niet specifiek naar kritiek op Qatar op arbeids- en mensenrechtenkwesties. Hij vroeg zich echter af waarom zijn opvolger als FIFA-voorzitter, Gianni Infantino, in ieder geval het afgelopen jaar in Qatar is gaan wonen.

Blatter merkte op dat er steeds meer oproepen kwamen van mensenrechtenorganisaties en verschillende FIFA-lidfederaties, waaronder de VS en Engeland, om een ​​compensatiefonds op te richten voor families van werknemers die stierven of gewond raakten. De regering van Qatar heeft zich verzet tegen de oproepen en beschreef ze als een 'publiciteitsstunt'.

"Wat kan de FIFA zeggen als zijn president in hetzelfde schuitje zit als Qatar?" Blatter zei dat Infantino ervoor koos om in Doha te gaan wonen.

Blatter, die tijdens het WK van 2018 naar Moskou ging als gast van Rusland, terwijl hij en Platini door de FIFA waren geschorst voor voetbal, vertelde de Zwitserse krantenverslaggevers dat hij de komende weken wedstrijden op televisie zou bekijken in zijn appartement in Zürich.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May