Gentle en Hellings zullen hun ontslag aanvechten
08 Nov 2022, 00:00
foto
De in ongenade gevallen hoofdinspecteurs Sergio Gentle en Raoul Hellings.


"Met het ontslag probeert men Gentle en Hellings een hak te zetten, omdat ze samen tegen het beleid hebben geprotesteerd". Dit vinden de ontslagen hoofdinspecteurs Sergio Gentle en Raoul Hellings. "Men heeft geen poot om op te staan, dan maar een schijnproces voeren", zegt Hellings in gesprek met Starnieuws. Hij en Gentle zullen procederen tegen het ontslag. "Als het nodig is gaan wij ook internationaal procederen tegen het besluit", zegt Hellings mede namens Gentle.

Later op de dag komt de Surinaamse Politiebond in een spoed algemene ledenvergadering bijeen. Gentle en Hellings zijn adviseur van de bond en zullen ook aanwezig zijn op de vergadering. Hellings merkt op dat de gronden voor het ontslag door hen weerlegd zijn in hun verweer. "Men is hier gewoon aan voorbij gegaan". Het onwettig afwezig zijn en oneigenlijk gebruik van dienstmiddelen, zijn volgens Hellings weerlegd, maar in alle stukken van de overheid wordt dezelfde opsomming gebruikt.

Aan waarnemend korpschef Ruben Kensen is ook aangegeven dat zij het recht hebben op vreedzame betoging. Deze is nationaal en internationaal beschermd. Het eisen van een vergunning om te protesteren is in strijd met het Inter-Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens. Er zijn ook documenten van de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Verenigde Naties overhandigd aan de korpsleiding. Gentle en Hellings waren twee van de trekkers van Organic Movement.

Hellings merkt op dat in de ontslagresolutie is aangegeven dat het Overlegorgaan is gekend in het besluit, maar frappant genoeg weten de personen die de politiebond vertegenwoordigen, daar niets van. "Ook frappant is dat het schrijven van het Overlegorgaan van eerdere datum is dan het ontslagadvies dat is gegeven. Waarover heeft het Overlegorgaan van eerdere datum dan het ontslagadvies uitgebracht?", stelt Hellings.

Er zijn volgens de ontslagen hoofdinspecteurs gewoon een aantal dingen bij elkaar geharkt, zonder een deugdelijke feitelijke grondslag. De resolutie is vol gebreken, vindt het tweetal. Er wordt aangegeven dat er uitlatingen zijn gedaan tegen de regering die niet passen in een geciviliseerde samenleving. Op de vraag om welke uitlatingen het gaat, is er nooit antwoord gekomen, zegt Hellings.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May