Koersstabilisatie rond SRD 30 voor de US-dollar!
06 Nov 2022, 00:00
foto


Het ziet ernaar uit dat de koers gestabiliseerd zal worden rond de SRD 30 voor de US-dollar. Afgelopen dagen is de formele koers genoteerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gelijkgesteld met de bedragen die buiten de bankensector werden neergeteld voor de US-dollar. Het Platform Koersstabilisatie heeft zaterdag een Zoom-bijeenkomst gehouden, terwijl waarnemend minister van Financiën & Planning, Albert Ramdin, op de luchthaven was op weg naar richting Egypte. Hij maakt deel uit van de presidentiële delegatie die de klimaatconferentie COP27 bijwoont. 

Arun Hindori, woordvoerder van het Platform van Levensmiddelen Importeurs in Suriname (PLIS), om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat door de koers van SRD 30 voor de US-dollars goed is voor de exporteurs. Zij moeten 35% van de opbrengsten verplicht wisselen bij de banken. Bij de cambio's kregen de exporteurs een hoger bedrag, waardoor de rest van hun geld liever niet bij banken wisselen. Met het gelijktrekken van de koers, moet er verandering in deze situatie komen.

In vergelijking met 2019 is er dit jaar 30 tot 40% minder geïmporteerd, zegt Hindori. De koopkracht is enorm achteruit gegaan. Toch blijft de druk op de valuta toenemen. Hij hoopt dat mensen niet ertoe overgaan om massaal vreemde valuta te kopen, want dan blijft de vraag groter dan het aanbod. De brandstofsubsidie is een van de zaken die de regering moet aanpakken. Er wordt maandelijks SRD 350 miljoen brandstofsubsidie gegeven. Hindori merkt op dat een deel van het geld ten goede komt van mensen die brandstof smokkelen naar Frans-Guyana, terwijl ook de mijnbouw- en houtsector veel diesel gebruiken. De regering moet een oplossing vinden om de subsidie te geven aan degenen die het nodig hebben. Gedacht wordt aan subsidiëren van het openbaar vervoer.

In feite ligt de bal op de speelhelft van de regering, zegt de woordvoerder van de PLIS. Door de verhoogde koers hoeven de prijzen in de winkels niet te stijgen, meent Hindori. Hij voert aan dat importeurs al enige tijd goederen importeren tegen de koers van boven de SRD 30 voor de US-dollar. De girale koers is immers hoger en importeurs hebben giraal geld nodig om leveranciers te kunnen betalen. Hindori benadrukt dat een stabiele koers belangrijk is voor de economie dan kan er beter daarop worden ingespeeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May