De kogel is door de kerk, nu de politiek buiten houden
06 Nov 2022, 12:40
foto


De kogel lijkt door de kerk te zijn. De Nederlandse regering lijkt excuses te gaan maken voor het slavernijverleden en mogelijk een bedrag van € 200 miljoen beschikbaar stellen. Dat is goed nieuws en een bekroning voor iedereen die jaren hiervoor heeft ingespannen zowel in Nederland als in Suriname.
Nu dit bekend is beginnen de nieuwe uitdagingen:
1. Hoe houd je de politiek hierbuiten
2. Hoe zorg je ervoor dat het geld effectief en efficiënt besteedt wordt

Politiek buiten houden

Het is bekend dat succes vele vaders kent maar mislukkingen als wees achterblijven. Met dit succes zullen opportunisten mogelijk politiek willen scoren. Onder alle omstandigheden moet dit geen politiek spel worden noch in Suriname, noch in Nederland. De zorg is dat de huidige regering in Suriname hiermee aan de haal gaat om te laten zien dat de relatie met Nederland zich terugbetaalt. De spindoctors van deze regering zullen overuren draaien om te benadrukken dat het lag aan het bezoek van Santokhi vorig jaar aan Nederland en het bezoek van Rutte vorige maand aan Suriname. Ook zullen ze een draai geven dat er nu diaspora geld naar Suriname komt. Iedereen die nuchter is weet dat het onzin is maar onderhands is nu duidelijk geworden dat je dit soort pogingen van de spindoctors niet moet onderschatten. De hele verkiezingscampagne bleek een aaneenrijging van gefabriceerde leugens te zijn die de samenleving als zoete koek heeft aangenomen. De nuchtere mensen vonden de campagne verhalen nonsens maar hebben onderschat dat de meerderheid helaas niet nuchter was en is.

Ter illustratie hoe schaamteloos onwaarheden tot zelfs in het parlement, op een officieel en formeel moment, wordt verteld is de uitspraak van Jogi bij algemene politieke beschouwingen. Hij vertelt dat Santokhi voorzitter van de Caricom geworden is omdat er goed buitenlandbeleid is gevoerd. Dit is zo’n pertinente onzin en demagogie en zo DNA onwaardig om zo openlijk verzinsels te vertellen, maar het gebeurde toch en de voorzitter greep niet eens in. Suriname is voorzitter van de Caricom omdat elk land bij toerbeurt de voorzittersrol krijgt. Zo simpel is het.

Een ander voorbeeld in dit verband van hoe spindoctors schaamteloos het volk zand in de ogen gooien is de uitspraak van mister diaspora kapitaal dat er nu veel meer pakketten en geld overmakingen uit Nederland naar Suriname gaan en dat dat een bewijs is van diaspora kapitaal wat was beloofd. Iedereen die nuchter is weet dat dit onzinnig is en sterker nog door de verslechterde situatie gaan er nu meer pakketten en zijn er meer overmakingen. Maar helaas zijn er genoeg mensen die dit voor zoete koek aan nemen.
En hier precies is er een rol voor alle nuchtere mensen – media, opiniemakers en attente burgers – om dit soort politieke scoringsdriften de kiem in te smoren en te ontmaskeren.

Dat deze regering is zelfs contraproductief voor de excuses en betalingen en dat blijkt uit de houding van Albert Ramdin in 2020 toen hij direct na aantreden naar Nederland was en bij zijn ontmoeting met Stef Blok, toen minister van Buitenlandse Zaken, stelde dat hij niet op excuses zit te wachten en dat hij werkt naar een zakelijke emotieloze samenwerking. Dankzij nuchtere Nederlandse Kamerleden die in staat bleken te zijn om verder dan de neus van Ramdin te kijken is de Nederlandse regering tot andere gedachten gekomen. Gelukkig heeft de Nederlandse regering niet naar Ramdin geluisterd.

Effectief en efficiënt besteden

Er komt geld beschikbaar. Het is pijnlijk om vast te stellen, maar het is vaak gebeurd dat er iets te Surinaamse organisaties betrokken zijn geweest waar er wat misging met besteding en verantwoording. Het is daarom belangrijk dat de bewaking van het geld professioneel gebeurt en ook vrij blijft van politieke inmengingen en scoringsdriften. De zorg is dat Nederland vanuit een verstijfde houding te geforceerd afstand zal willen houden van het fonds en de besteding ervan. Bij Surinamers kan de sterke neiging ontstaan om een soort van “baas in eigen huis” houding aan te nemen en Nederland geforceerd buiten te willen houden. Iedereen die nuchter denkt weet dat vreemde ogen dwingen en controle van vreemde ogen de beste waarborg is voor juiste en zuivere handelingen. Daarom een oproep aan alle nuchtere mensen om de direct betrokkenen bij het fonds scherp te houden. Dit mag niet mislukken, dit mag niet iets worden als destijds met het pot geld bij onafhankelijkheid van Suriname.

Surinamers – uit Nederland en Suriname – moeten nu laten zien dat er goed beleid gevoerd zal worden en dat het geld goed besteedt wordt en dat ze hun rug recht houden en alle politieke inmenging subiet de kop indrukken of flink terugduwen.

Hikmat Mahawat Khan
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May