Asabina: Parlement komt wel met oplossingen
04 Nov 2022, 06:47
foto
BEP-fractieleider Ronny Asabina, donderdag in De Nationale Assemblee.


Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, is niet eens met de uitspraak dat het parlement niet met oplossingen komt. Hij noemde gisteren bij de algemene politieke beschouwingen enkele zaken waarvoor het college steeds aandacht heeft gevraagd, maar geen antwoord op heeft gekregen. “Hoe vaak hebben wij geen aandacht gevraagd voor ordening goudsector, maar het mes wordt niet daar gezet. Er is meermalen aandacht gevraagd voor belastingontduiking, corruptiebestrijding en vermogensbelastingen waar op jaarbasis nog geen US$ 250.000 aan vermogensbelasting wordt geïnd, terwijl de wet zegt dat zolang je een vermogen hebt van USD 3.500 je vermogensbelasting moet betalen”, stelde Asabina.

Volgens de president genieten Surinamers voorkeur als het gaat om grondbeleid, maar in november zal de wet grondconversie een feit zijn. “De mensen die in grote getalen zullen profiteren van deze wet zijn de buitenlanders die gronden hebben in stichtingen en NVs, dus dat klopt niet”. Asabina voerde verder aan dat er keer op keer is aangehaald om zelfbouw te stimuleren. In de Belastingwet zijn er aftrekmogelijkheden. Dat is nog steeds een bedrag van SRD 125.000. “Dat was vroeger een tegenwaarde van US$ 40.000 dus men ging er van uit dat je daarmee een huis kon bouwen. Nu is dit bedrag nog niet eens US$ 4.000 waard”, voerde Asabina aan.

Er is gevraagd naar gezonde continuering van het decentralisatieprogramma, zodat betrokkenheid, actie en prestatie van burgers waar ze ook mogen zijn, verbeterd kunnen worden om zo urbanisatie te ontmoedigen. Er is ook gevraagd de gouddeals met de twee multinationals aan een grondige evaluatie te onderwerpen, dat heeft niet plaatsgevonden. “De vraag is of Iamgold die nu vertrekt ooit aan een belastingonderzoek is onderworpen. Hebben ze ooit dividendbelasting afgedragen? Wij komen met voorstellen”, sprak hij.

Asabina was niet tevreden met de beantwoording van de president. Santokhi heeft volgens Asabina in zijn beantwoording het accent proberen te verleggen. Hij vroeg waarom de president niet heeft aangegeven dat de regering gefaald heeft om na langer dan twee jaar de beloftes na te komen. Er is volgens Asabina sprake van een verwachtingskloof tussen de regering en grote delen van de samenleving. Hem bekruipt het gevoel dat de regering leeft buiten de realiteit van alle daags. “Het volk wil niet horen hoe groot de schulden zijn, wat de strategische positie van de regering is en hoe ons land met open armen wordt ontvangen in het buitenland. Wat het volk bezighoudt is het terugdringen van armoede”.

De verwachting was dat de president de contouren van de beleidsombuiging zou presenteren. Dat hij de contouren van het armoedebestrijdingsplan in hoofdlijnen zou delen en aangeven hoeveel budget hiervoor is gereserveerd. Niet financieel kapitaal, maar menselijk kapitaal is de bron van problemen, maar daarover is er niets gezegd. Er is aandacht gevraagd voor prijscontrole, maar in een economie waar er sprake is van gierende inflatie en instabiliteit, werkt controle volgens Asabina niet.

“De regering heeft het besluit genomen om de wisselkoers marktconform te maken en dat is niet beperkt tot activiteiten van de Centrale Bank. Elke dag krijgt de douane een nieuwe aangepaste koers”. Asabina legde uit: wanneer een ondernemer vandaag een product tegen een bepaalde prijs en een bepaalde koers laat halen, maar de koers stijgt daarna, heeft hij meer SRDs nodig om hetzelfde product weer te importeren. Het is onmogelijk om te bepalen hoeveel de winkelier dat product moet verkopen, omdat het verdiende geld dan niet genoeg zal zijn om het product weer te kopen. Dat werkt niet." Volgens de politicus heeft de regering voordelen bij de hoge koers want dan zijn de inkomsten uit de mijnbouwsector in SRD veel hoger. Hier is het volk de dupe van.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May