Coalitie wil beleidsombuiging; oppositie moties afgewezen
04 Nov 2022, 00:00
foto
De motie waarin de regering wordt gevraagd het beleid om te buigen, is donderdagavond met 27 stemmen vóór en 12 tegen aangenomen.


Na kritische noten tijdens de algemene politieke beschouwingen over de jaarrede van president Chan Santokhi, wordt de regering opgeroepen om het beleid bij te stellen en beleidsprioriteiten aan te passen. De motie ingediend door alle coalitiefracties is met 27 stemmen vóór en 12 tegen aangenomen. De moties van BEP- en NDP-fractie om het tij te keren, zijn afgewezen. In de coalitiemotie wordt gevraagd het financieel beleid zodanig aan te passen, waarbij rekening wordt gehouden met de continuering van essentiële diensten, financiële bijstand aan sociaal zwakkeren en toegankelijk houden van basisvoorzieningen.

Vooral VHP-fractieleider Asis Gajadien hamerde op transparantie. Dit niet alleen bij gronduitgifte, maar ook de vergunningen en concessies. Hij zal het niet accepteren als wettelijke procedures naast zich neergelegd worden. Hij hekelde ook het feit dat tientallen gronden zijn ingetrokken en verstrekt aan onder andere ambtenaren. Het gaat niet om mensen die niet al een grond hebben. Gajadien merkte op dat mensen zich verrijken ten koste van het volk. Alle vormen van corruptie moeten worden ingedamd, benadrukte hij. Gajadien kreeg ondersteuning van ABOP/PL fractieleider Obed Kanape en waarnemend fractieleider van de NDP, Melvin Bouva. Beiden benadrukten het belang van transparantie. Bouva voerde aan dat grondzucht moet ophouden. De stukken van Sabaku en Kronenbrug moeten ter beschikking worden gesteld van het parlement.

In de coalitie motie wordt onder andere benadrukt dat:
- De nodige middelen vrij te maken om de toegang tot de gezondheidszorg landelijk te garanderen, waarbij kwalitatief goede zorg en medicamenten voorziening beschikbaar is;
-  Effectievere controle maatregelen te implementeren ten einde prijsopdrijving tegen te gaan;
-  De nodige middelen vrij te maken om de toegang tot kwalitatief onderwijs landelijk te garanderen;
-  Het voorgenomen en gepresenteerd beleid van de regering om welvaart en welzijn te verbeteren voor de totale samenleving, voort te zetten.

In de motie van de oppositie ingediend door Melvin Bouva (waarnemend fractieleider NDP) wordt de regering opgeroepen;
- Om een deel van de extra verdiensten van de Staat onmiddellijk te laten terugvloeien naar de gemeenschap.
- Om daadwerkelijk prudent beleid te voeren en een transparante werkwijze na te streven.
- Het IMF programma te staken omdat dit een onnodige last is op de burgers en ondernemers.
- Maatregelen te treffen om de koers te beteugelen, de armoede en de criminaliteit in te dammen c.q. te bestrijden.
- De corruptieschandalen zonder aanzien des persoons aan te pakken.

De tweede motie van de oppositie is ingediend door BEP-fractieleider Ronny Asabina. Deze heeft te maken met de overstromingen in het district Brokopondo, waarbij velen enorme schade hebben geleden. Hierin wordt de regering opgeroepen;
- Om uit het oogpunt van behoorlijk bestuur alsook met de blik op de toekomst, herhaling te voorkomen en te minimaliseren mogelijke voorzorgsmaatregelen waaronder relocatie, open, eerlijk en tijdig met de daarvoor in aanmerking komende gemeenschappen te bespreken;
- Verzoekt de regering om uiterlijk december 2022 te komen tot een gebalanceerde en rechtvaardige regeling voor alle gedupeerden en getroffenen van de recente overstromingen en wateroverlast in Brokopondo, in termen van een integrale en rechtvaardige compensatie en schadevergoeding.

U kunt de drie moties hier downloaden.
pdf-icon.gif motie_coalitie_.pdf     pdf-icon.gif Motie_oppositie_1.pdf     pdf-icon.gif Motie_oppositie_2_.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May