President: Regering kan ook 'nee' zeggen tegen verkoop RGM
03 Nov 2022, 12:36
foto
President Chan Santokhi beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee.


De regering heeft de mogelijkheid ook 'nee' te zeggen tegen de verkoop van Rosebel Gold Mines (RGM). President Chan Santokhi legde zojuist uit in De Nationale Assemblee dat op basis van de gesloten Mineralen Overeenkomst, met Iamgold, diepgaande gesprekken kunnen worden gevoerd. De mogelijkheid bestaat om zekerheden veilig te stellen, "maar ook om, indien daartoe redelijke redenen voor bestaan, geen toestemming voor de verkoop te verlenen". De president ging in op vragen gesteld tijdens de eerste ronde bij de behandeling van de algemene politieke beschouwingen.

Het is begrijpelijk, dat de verkoop van de aandelen, van Iamgold in de RGM, veel aandacht heeft getrokken, en terecht vele vragen heeft opgeroepen, merkte Santokhi op. Hoewel het hier gaat om een commerciële transactie, heeft de voorgenomen verkoop, de onverdeelde aandacht van de regering. De extractieve industrie "is een strategische industrie, zowel in termen van de bijdrage aan onze deviezengeneratie, met ongeveer 75% van het totaal, alsook vanwege de gecreëerde werkgelegenheid".

De regering is in nauw contact met Iamgold, om de noodzakelijke informatie te verkrijgen. Inmiddels, is deze informatie beschikbaar gesteld en een team van ministers, en de directie van Staatsolie, is belast met de gesprekken, analyse en het uitbrengen van een weloverwogen advies, aan de regering. Hiertoe ,zal een diepgaande due diligence, worden uitgevoerd, waarbij met name, aandacht zal worden besteed aan:
- de financieel-economische aspecten, met name het investeringsschema,
- de garanties voor continuïteit, van productie en behoud van werkgelegenheid.

Hiernaast, wordt ook specifiek gekeken, naar het sociaal-maatschappelijk gedrag, en intenties van de beoogde koper, hun beleid en performance, met betrekking tot veiligheidsaspecten, technologie, milieu, reclamatie, en andere relevante aspecten van bedrijfsvoering. De Nationale Assemblee, alsook het publiek, zullen gedurende dit proces, op de hoogte worden gehouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May