Tropische storm Lisa trekt richting Midden-Amerika
02 Nov 2022, 04:51
foto
De tropische storm Lisa bevond zich op 1 november onder Cuba in de Caribische Zee. Lisa zal naar verwachting later in de week aan land komen in Midden-Amerika als een waarschijnlijke orkaan. (Beeld: NOAA via AP)


Tropische storm Lisa nam in kracht toe toen hij dinsdag over de westelijke Caraïben ten zuiden van de Kaaimaneilanden trok. Het zal naar verwachting vandaag, woensdag, aan land komen, waarschijnlijk als een orkaan, in Midden-Amerika.

Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) zei dat Lisa een maximale aanhoudende wind van 100 km per uur had en met een snelheid van 24 km per uur naar het westen trok. Het centrum van de storm bevond zich ongeveer 355 kilometer ten oosten van het Hondurese eiland Roatan.

Er was een orkaanwaarschuwing van kracht voor Roatán en de andere Baai-eilanden van Roatan en Guatemala hebben een waarschuwing afgegeven voor de hele Caribische kust.

Er werd voorspeld dat Lisa begin woensdag zou versterken tot een orkaan wanneer het over of in de buurt van de Baai-eilanden komt en later op de dag Belize nadert.

Ondertussen zei het orkaancentrum dat zich ver in de open Atlantische Oceaan een nieuwe tropische storm Martin aan het vormen was. Het was gecentreerd ongeveer 885 kilometer oost-noordoost van Bermuda met maximale aanhoudende wind van 85 km per uur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May