Jogi moedigt president door te gaan om land uit crisis te halen
01 Nov 2022, 22:23
foto
Mahinder Jogi, waarnemend fractieleider van de VHP.


President Chan Santokhi werd gisteren tijdens de algemene politieke beschouwingen door Mahinder Jogi, waarnemend fractieleider van VHP, aangemoedigd om door te gaan met het beleid om Suriname uit de crisis te halen. De president heeft volgens Jogi een moeilijke job genomen, maar hij wenst hem veel kracht, wijsheid, tact en strategisch optreden. “Wij vertrouwen en rekenen erop dat u met uw team dit land uit de crisis kan halen. Als president Santokhi met zijn team dit land niet uit de crisis kan halen, kunnen we de tent sluiten, want niemand kan het dan doen", zei Jogi resoluut.

De politicus gaf aan dat dat alles wat er nu gebeurt een oorzaak heeft. Hij bracht wederom in herinnering wat de situatie van het land was toen deze regering in 2020 overnam. Jogi sprak over een wisselkoers van bijkans 22 op de zwarte markt, geschaad vertrouwen in de politiek, enorme isolatie, kapotte infrastructuur, een onderwijssector dat nauwelijks functioneerde en enorme criminaliteit en armoede die om zich heen hebben gegrepen als gevolg van het gevoerd beleid. Jogi vroeg wat er mis is als de regering met schuldeisers is gaan praten om de betaling van het geleend geld te schuiven tot betere tijden aanbreken.

“De regering maakt keuzes over het buitenlandbeleid en de resultaten zijn een pluspunt voor de samenleving. Ombuiging in het beleid is dat president eerlijk is dat het schip Suriname is gestrand in de oceaan”, zei Jogi. De president heeft volgens hem eerlijk aangegeven dat er maatregelen getroffen zullen worden die nodig zijn, maar pijn gaan doen. Jogi zei dat hij uitkijkt naar het beleid waar armoede aangepakt wordt en de samenleving die leeft onder de armoedegrens geholpen wordt. Hij benadrukte dat de regering al vele maatregelen heeft getroffen om de samenleving tegemoet te komen ondanks de financieel uitdagingen.

“President wij waarderen dat van u. Wij waarderen dat u alle inspanningen pleegt. Deze president gaat niet naar Broko Baka om te zwemmen in de kreek, maar is bezig op zijn kantoor om te werken. Als hij 23 uren moet werken dan werkt hij. Hij heeft ons beloofd dat hij het land uit crisis gaat halen met zijn team. Als we eerlijk en Surinamers zijn dan moeten we toegeven dat er grote fouten zijn genaakt in de afgelopen jaren en de regering moeten ondersteunen in het recht trekken daarvan”, stelde Jogi. Hij riep de president op de arme mensen te helpen en de schooljeugd te ondersteunen. “Ik moedig u aan om door te gaan. Gaat u door met woningbouw er zijn mogelijkheden voor de samenleving. Er zijn genoeg bedreigingen maar ook kansen in de wereld”, stelde Jogi.

"De ontwikkeling van Oil & Gas is prachtig maar in de landbouw hoeven we niet miljarden te stoppen voordat we rendement daaruit halen. Bovendien kunnen we pas op lang termijn rendement halen uit de olie- en gasindustrie". Jogi riep de president op investeringen te plegen in de agrarische sector voor werkgelegenheid creatie en inkomsten. Hij vroeg ook aandacht voor het tekort aan arbeiders in vele sectoren. Aan de regering werd gevraagd te komen met een formulering waar mensen arbeiders kunnen halen binnen de regels en instructies van de regering.

Jogi vroeg dringende aandacht voor de ordening van de goudsector. “Als we armoede willen bestrijden, moet het geld ergens vandaan komen. Als we US$ 100 miljoen kunnen binnenhalen op jaarbasis kunnen we de samenleving veel helpen”, zei Jogi. Er is ook aandacht gevraagd voor de meningen van DNA-leden over kansspelen. Het Assembleelid vroeg de regering serieus nota daarvan te maken, omdat diezelfde bezorgdheid leeft bij de samenleving. “Misschien moeten we de wet terugnemen en herformuleren. Bepaalde dingen zijn te makkelijk en bezorgen veel ellende in de samenleving”, meent Jogi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May