Bouva: Land verkeert onder erbarmelijke omstandigheden
01 Nov 2022, 03:31
foto
Melvin Bouva, waarnemend fractieleider NDP. (Beeld: DNA)


Melvin Bouva, waarnemend fractieleider van de NDP, zei maandag tijdens de algemene politieke beschouwingen dat het land onder erbarmelijke omstandigheden verkeert. Hij sprak van een diep dal waarbij 70% van de bevolking honger lijdt. Te midden van deze armoede worden miljoenen dollars verkwanseld aan dure reizen. “Het land verkeert onder erbarmelijke omstandigheden waarbij zelfs baby’s het gelag moeten betalen vanwege het gebrek aan de meest basale benodigdheden in de kraamzalen”, stelde Bouva. Het is volgens hem dan triest om te constateren "hoe onze hulpbronnen worden verkwanseld".

Bouva noemde aan het begin van zijn betoog enkele positieve zaken die de regering heeft kunnen realiseren zoals de rehabilitatie en asfaltering van wegen, uitgifte van gronden, loonrondes ambtenaren, aanpassing sociale uitkeringen, elektriciteit en water voor dorpen en de financieringspot voor ananasprojecten ten behoeve van de export. Ondanks dit alles wordt de armoede steeds erger en gaat de levensstandaard van de hele bevolking steeds achteruit. Bouva haalde aan dat een analyse van de beloftes en welke beloftes ingelost zijn, duidelijk maakt waarom het volk steeds achteruitgaat.

“De verkiezingsbelofte was geen IMF, geen devaluatie maar revaluatie, geen stroomverhoging, geen brandstofverhoging. Niet een van de aangekondigde maatregelen heeft ertoe geleid dat het er beter van geworden is. Integendeel, Suriname verliest zijn kredietwaardigheid op elk vlak”, zei Bouva. Het volk is voorgelogen met beloftes. Bouva wilde weten hoe het komt dat sociale instellingen moeten smeken om hulp en er geen behoorlijke middelen zijn voor onderwijs ondanks de vele verhogingen en marktconforme prijzen van diensten van de overheid, sinds haar aantreden.  “Waar gaan al de verhoogde inkomsten naar toe?”, vroeg de politicus.

Mahinder Jogi (VHP) zei dat Bouva ook eerlijk moet aangeven waarom de maatregelen getroffen moesten worden. Hij vroeg waarom er toen niet is gedurfd orde op zaken te stellen. “We weten dat de situatie moeilijk is, maar deze regering is niet verantwoordelijk daarvoor. Of moeten we niets doen zodat de koers 500 wordt?”, sprak Jogi. Edward Belfort (ABOP) ondersteunde Bouva en zei dat naar IMF gaan werkelijk niet de afspraak was. Volgens hem is het volk misleid. Bouva zei dat de realiteit waarin Jogi leeft niet de realiteit is van de samenleving en vroeg wederom waar de verhoogde inkomsten naartoe gaan.

Bouva zei dat terwijl er allerlei beloftes gedaan worden over transparantie en aanpak corruptie, viert de corruptie hoogtij. Over de vingers die naar de vorige regering gewezen worden zei Bouva dat het gaat om vermeende corruptie die nog bewezen moet worden. Hij vroeg wat de stand van zaken is van de nu meer dan 60 gevallen die zich binnen een jaar hebben aangediend tijdens deze regering. Bouva zei dat het regeerteam zwak en onkundig is waardoor doelpunten uitblijven. Er is volgens hem meer leiderschap en samenspel nodig.

De NDP'er vroeg aandacht voor de uitspraak van het Constitutioneel Hof waarbij delen van de kiesregeling onverbindend zijn verklaard. “We zijn thans 3 á 4 maanden verder en zien geen bewegingen vanuit regeringswege om invulling te geven aan de uitspraak. Het enige wat wij van regeringswege hebben begrepen is dat er de zoveelste commissie is geïnstalleerd die met voorstellen zal komen”. Bouva wilde weten wanneer de nationale consultaties beginnen en wanneer DNA een concept tegemoet zal zien. Bouva stelde ook vragen over de National Risk Assessment waarvan het rapport sinds maart 2021 is overhandigd aan de regering. In november 2022 zal de CFATF een uitspraak doen over ons NRA. Bouva vroeg de president wat de verwachtingen zijn, wat de analyses zijn en wat de effecten zijn bij een positieve en/of negatieve beoordeling en hoe hierop geanticipeerd zal worden.

Over het IMF zei Bouva dat hij erbij blijft dat het IMF niet custom made is voor Suriname. “Het zal onnodige last zijn voor de gemiddelde burger en de bedrijven in ons land. Dat is al gebleken door de vele maatregelen die onder druk van het Fonds zijn getroffen. En er volgen meer”, zei Bouva. Volgens hem hoeven we niet naar het IMF en kunnen we de monetaire, financiële en fiscale maatregelen vanuit een eigen ontwikkeld programma doen. Bouva haalde aan dat het IMF geen wijken weet van dogma's en geen of nauwelijks de verergerde armoede ziet, dat zijn programma's teweegbrengt en heeft gebracht in de wereld en nu weer in Suriname.

“Misschien dat de enorme actuele economische en menselijke problemen van armoede en achteruitgang, zich nu vooral ook in West-Europa manifesteren, mede door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en door de energie en oliecrisis in het rijke Noorden, dat het IMF gaat inzien dat wij in een veranderde wereld leven”, sprak Bouva. Hij deelde mee dat onderzoek heeft uitgewezen dat landen die geld lenen van IMF, in een cyclus van armoede belanden. Bouva wilde weten als er een studie is gemaakt van andere mogelijkheden dan het IMF. Bouva stelde ook vragen over de diversificatie van de economie en haalde aan dat er nog te veel wordt geïmporteerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May