Kanttekeningen Project Padiekafverwerking
01 Nov 2022, 07:24
foto
Assembleelid Jennifer Vreedzaam


(Ingezonden)

Met heel veel fanfare is het startsein voor het project padiekafverwerking op 21 oktober 2022 gegeven in het district Nickerie door president Chan Santokhi. Hierbij is er een naambord onthuld op Prins Bernardpolder, waar dit project zal moeten staan. Via dit project zal energie opgewekt worden uit padiekaf.

Het padiekafprobleem is er decennialang in ons rijstdistrict en zorgt voor heel wat ongerief voor de samenleving aldaar. Dat er thans een stap wordt ondernomen om het padiekafprobleem te helpen oplossen middels verwerking tot het opwekken van energie, kan toegejuicht worden. Echter zijn er tal van kanttekeningen die geplaatst worden bij dit huidig project.

Het project wordt opgezet te Prins Bernardpolder die valt onder het parastataal bedrijf Stichting Experimentele Landbouw (SEL), als werkarm van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Het is bekend dat de arealen te Prins Bernardpolder dienen voor de productie van zaaizaad. Het is ook bekend dat er een tekort is aan zaaizaad arealen. Het rijst onderzoeksinstituut ADRON worstelt al geruime tijd met het zoeken naar goede arealen waar ze hun research kunnen voortzetten voor de productie en ontwikkeling van goed zaaizaad.

De vraag die nu rijst is op grond waarvan de Regering tot het besluit is gekomen om zaaizaad producerende arealen af te staan aan een ondernemer voor het opzetten van een padiekafverwerkingsbedrijf, terwijl de arealen beter tot hun recht komen middels een  samenwerking met ADRON.

Delen van de arealen van de stalweide te Nannipolder kunnen best gebruikt worden om dit project daar op te zetten. Trouwens staat er reeds een zonne-energieproject van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) op een deel van de stalweide aldaar.

Overigens zijn er ook projectvoorstellen ingediend in het verleden waarbij men de stalweide als geschikte locatie vindt voor het opzetten van padiekafverwerkingsfaciliteiten. Er zijn ook arealen in Nickerie toegewezen aan zogeheten investeerders die ook padiekaf zouden verwerken, echter zonder enige zichtbare resultaten. Vermoedelijk om te kunnen speculeren met de verkregen arealen. De Regering zou deze arealen dienen in te trekken en kon op één der arealen dit huidig project opgezet worden.

Het is niet bekend middels welke constructie de arealen te Prins Bernardpolder zijn ondergebracht binnen dit project van de investeerder.
- Is er een overeenkomst tussen de Regering en het bedrijf van Ramadhin? ( in deze het bedrijf Suriname Investment Green Company NV)
- Waarom is De Nationale Assemblée (DNA) niet gekend in deze kwestie gezien de aard van de investering?
- Is de juiste procedure wel gevolgd vanuit de Regering met betrekking tot de totstandkoming van dit project m.n de inzet van grond?
- Suriname heeft vanaf maart 2020 een Milieu Raamwet goedgekeurd en deze Regering heeft besloten om deze wet terug te sturen naar De Nationale Assemblee voor aanpassingen. Binnen de Milieu Raamwet zijn er Staatsbesluiten die nog door de regering moeten worden opgesteld en goedgekeurd dienen te worden. Zijn die Staatsbesluiten opgesteld en goedgekeurd? Verder geeft de wet aan dat eerst het Milieu Effecten Analyse (MEA) proces doorlopen moet worden alvorens zo een fabriek als padiekafverwerking opgezet mag worden in Suriname. Hoe ziet het MEA proces eruit waarin zowel de negatieve als positieve effecten die zo een fabriek kunnen hebben op mens en milieu, in kaart moeten worden gebracht als een Milieu Management en Monitorings Plan (MMMP) waarin alle activiteiten van het project gemonitord moeten worden? 

Dit padiekaf verwerkingsproject is omhuld door tal van vragen en onduidelijkheden en lijkt in alle geheimzinnigheid te hebben plaatsgevonden. In het licht van transparant beleid vanuit de Regering, in het bijzonder het Ministerie van LVV, wordt uitgekeken naar de nodige opheldering in deze.

Lid van De Nationale Assemblee (NDP)                                                                                                      
Jennifer Vreedzaam
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May