Opleving verwacht voor markoesateelt in Coronie en Nickerie
01 Nov 2022, 09:20
foto
De start van de training markoesateelt voor 50 voorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.


De teelt van markoesa in Coronie en Nickerie ziet opleving tegemoet met de training van 50 voorlichters, die onderricht worden in alle facetten van de markoesateelt. Het gaat om het project ‘Strenghtening of Minor Food Crop Production’ van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Het is de bedoeling om binnen dit project samen met de boeren in het veld, 10 proeftuinen op te zetten. De tweedaagse training is gisteren begonnen.

De training wordt verzorgd door deskundigen van het directoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking (DLOAV). DLOAV-onderdirecteur, Maitrie Jagroep, zegt dat de markoesateelt door de regering geïdentificeerd is als een van de potentiële exportgewassen die verder ontwikkeld dient te worden. De teelt die voor het grootste deel in de districten Wanica, Saramacca en Nickerie wordt beoefend, is de afgelopen 5 jaren, als gevolg van ziekten en plagen, degenereren van het plantmateriaal en de concurrentie van importpulp uit het buitenland, achter geraakt.

Binnen dit project zal er volgens Jagroep, ook het aspect van onderzoek meegenomen worden. Met deskundigen uit Brazilië zullen 3 verschillende variëteiten van markoesa worden binnengehaald om onderzoek te doen naar de beste variëteit voor het land. De voorlichting van LVV geeft aan dat er voor de verwerking van de markoesa, een unit opgezet zal worden, om afzet voor producenten te garanderen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May