Etnel teleurgesteld in besluit congres om in coalitie te blijven
31 Oct 2022, 00:00
foto
NPS hoofdbestuurslid Patricia Etnel in gesprek met journalisten. (Foto: René Gompers)


NPS hoofdbestuurs- tevens Assembleelid Patricia Etnel houdt voet bij stuk; de NPS moet uit de coalitie stappen. Het congres heeft zondag besloten om toch nog in de coalitie te blijven. "Het besluit van het congres is niet het einde voor mij," deelt ze mee. "Omdat de Nationale Partij Suriname veel groter is dan wat het congres heeft besloten. De partij bestaat al 78 jaar, we hebben vele tijden van beroering meegemaakt, maar we gaan door. Standvastig is deze vrouw en ze gaat verder met haar strijd."

Al uit de toespraken van partijvoorzitter Gregory Rusland en enkele kernvoorzitters, was te merken dat - ondanks de grote ontevredenheid bij de leden - het harde besluit om uit de coalitie te stappen, niet genomen zou worden. Zij waren wel resoluut over het niet aannemen van de aangeboden posities door de coalitiepartners; een ambassadeur voor Zwitserland, RvC-plekken en directeursposities.

De kernen vroegen om een korte schorsing van 10 minuten om over het besluit te praten. De schorsing is uitgelopen naar 2 uren. Bij de hervatting hebben de kernen een motie aangeboden met het besluit dat NPS vooralsnog blijft zitten aan de coalitietafel.

Etnel is zichtbaar teleurgesteld. "Het besluit is gekomen en dan respecteer je dat," merkt ze tegenover journalisten op. "Maar mijn mening blijft; blijven in deze coalitie betekent dat de NPS haar kracht om te doen wat ze moet doen, niet heeft. Haar stuwkracht om verder te komen in politiek Suriname, niet heeft. Daarom moesten we eruit."

De aangeboden posities wijst Etnel ook af.  "Je moet niet in een samenwerking blijven om posities," benadrukt ze. "Want als dat op de voorgrond wordt gesteld, dan vergeten we wat we zijn in de politiek. We zijn meer dan posities, we gaan voor het belang van het volk. Voor mij zijn ze niet belangrijk. En, als je vond dat de NPS die posities moest krijgen, dan had je dat vanaf juli 2020 gedaan."

Etnel merkt op dat de motie niet duidelijk is geweest over de aangeboden posities, terwijl ze tijdens de toespraken  zijn afgewezen. Ze benadrukt dat er snel duidelijkheid moet komen. Ze blijft erbij: "A no te yu shi dat na gwe wi eh gwe, dan y'e kari un' kon fu gi sani. Di unu ben de na tafra ini a begin, yu ben musu gi unu keba san unu ben wani. Now unu no wan moro! Dat is Patricia Etnel haar mening en ze staat er 100 procent achter!
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May