Blijde gezichten bij afsluiting Pride Month
30 Oct 2022, 06:48
foto
De ministers Albert Ramdin en Marie Levens hebben meegelopen met de Pride Walk zaterdag. Rechts Omar Overman, voorzitter van het LGBT Platform Suriname. (Foto's: René Gompers)


Blijde gezichten, dansende mensen. De Pride Month is na twee jaren weer afgesloten met de Pride Walk. "Onze samenleving is opgebouwd uit verschillende mensen en alle mensen mogen meetellen," geeft minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur aan. Zij en haar collega Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business  en Internationale Samenwerking hebben ook gewandeld met de regenboogvlaggen door het centrum van Paramaribo. Een vlag van politieke partij PALU was ook waar te nemen.

Otmar Overman, voorzitter van het LGBT Platform Suriname, is tevreden over de opkomst en de Pride Month. De afgelopen 4 weken zijn er diverse trainingen en andere activiteiten geweest om het bewustzijn over de community te vergroten en om anderen bij te staan of te helpen uit de kast te komen. Het platform is ingenomen met de enorme steun uit de samenleving na een geval waarbij een scholier is mishandeld door schoolgenoten vanwege zijn geaardheid.

Overman: "Ik wil eenieder oproepen om niet alleen tijdens de Pride Month op te komen voor de rechten, niet alleen wanneer we ernstige gevallen zien van discriminatie en van geweld. Om niet alleen dan met afschuw te reageren. Maar gewoon elke dag. Spreek je ook uit op het werk, op school. Ook al ben je alleen, ook al ben je de enigste in een groep. Elke stem helpt."


De community krijgt ook wel meer begrip van de samenleving, bedrijven en organisaties, vervolgt Overman. "Je merkt dat er verbetering is," deelt hij mee. "We hebben eerder politici gehad maar dit keer waren er regeringsleden die met ons mee hebben gelopen, twee ministers. Dat is al een signaal dat er meer begrip en meer acceptatie is." Maar er is nog veel werk aan de winkel, zegt Overman.

"Als we vergelijken met de regio doet Suriname het geweldig," geeft Overman aan. "Maar als we kijken naar de rest van de wereld, als Zuid- en Noord-Amerika, en Cuba waar zij het huwelijk hebben opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht, dan is Suriname nog niet helemaal waar het moet zijn. Wat wij willen is in het voordeel van de samenleving."


"Als eerst is het belangrijk dat er geïntegreerde seks educatie op school komt," geeft Overman aan. "Het zal niet alleen in ons voordeel zijn. Het gaat er ook voor zorgen dat er minder tienerzwangerschappen zijn, dat jongeren weerbaar worden gemaakt, dat er minder geweld is tegen kinderen uit de community. Daarnaast willen we dat partners van het zelfde geslacht een gezinsleven mogen ontplooien. Dat zijn onze prioriteiten op dit moment."

Ambassadeur Karen Williams van Amerika en minister Ramdin benadrukken dat de community massale steun nodig heeft. Williams: "We believe that 'We The People' means everyone. LGBTQ+ rights are human rights. We need to support them in- and outside the communty. Ramdin: "We zijn enorm tolerant. Veel diversiteit in ons land. Wat mij betreft, zoals anderen de strijd hebben geleverd voor erkenning, ook deze moeten ondersteunen, massaal."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May