Rusland stopt deelname aan graanakkoord Oekraïne
30 Oct 2022, 08:46
foto
De in juli tussen Rusland en Oekraïne ondertekende overeenkomst tussen Turkije en de VN om de graanexport te ontgrendelen, is van cruciaal belang voor het verlichten van de wereldwijde voedselcrisis veroorzaakt door het conflict. (Foto: Min Defensie Turkije)


Rusland heeft zijn deelname aan een historische overeenkomst die de export van vitale graan uit Oekraïne mogelijk maakte, opgeschort na een naar eigen zeggen drone-aanval op Russische schepen in de bezette Krim. Het Russische ministerie van Defensie zei dat Oekraïne de Zwarte Zeevloot nabij Sebastopol op het geannexeerde Krim-schiereiland aanviel met 16 drones in de vroege uren van zaterdag, en dat Britse marine-"specialisten" hadden geholpen bij het coördineren van de "terroristische" aanval. Londen verwierp botweg de claim van Moskou.

De door Turkije en de VN bemiddelde deal om de graanexport te ontgrendelen die in juli tussen Rusland en Oekraïne is ondertekend, is van cruciaal belang voor het verlichten van de wereldwijde voedselcrisis die door het conflict is veroorzaakt. De overeenkomst heeft al de export van meer dan 9 miljoen ton Oekraïens graan mogelijk gemaakt en zou op 19 november worden verlengd.

"Van Russische zijde wordt de deelname aan de uitvoering van overeenkomsten over de export van landbouwproducten uit Oekraïense havens opgeschort", zei het ministerie van Defensie in een verklaring. Rusland zei dat de stap, die de Oekraïense graanexport uit zijn cruciale havens aan de Zwarte Zee zal verminderen, werd genomen vanwege de drone-aanval en de deelname van Britse specialisten.

Sebastopol, dat de afgelopen maanden verschillende keren het doelwit is geweest, dient als hoofdkwartier voor de vloot en als logistiek knooppunt voor operaties in Oekraïne.

Het Russische leger beweerde zaterdag vroeg negen drones en zeven maritieme drones te hebben "vernietigd" bij een aanval op de haven.

De troepen van Moskou beweerden dat Britse "specialisten", waarvan ze zeiden dat ze in de Zuid-Oekraïense stad Ochakiv waren gevestigd, Kiev hadden helpen voorbereiden en trainen om de aanval uit te voeren.

Moskou beschouwt het Verenigd Koninkrijk (VK) als een van de meest vijandige westerse landen. Het zei dat dezelfde Britse eenheid vorige maand betrokken was bij explosies op de Nord Stream-gaspijpleidingen. Het VK heeft beide beweringen krachtig ontkend en zei dat "het Russische ministerie van Defensie zijn toevlucht neemt tot valse beweringen van een epische omvang".

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, zei dat Moskou de explosies en de vermeende drone-aanval op de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zou aanhalen.

Het Britse ministerie van Defensie zei dat dit "verzonnen verhaal meer zegt over de ruzies die binnen de Russische regering plaatsvinden dan over het Westen".

Het leger van Moskou zei dat schepen die gericht waren op hun Krim-basis betrokken waren bij de door de VN bemiddelde graanovereenkomst. Rusland had onlangs kritiek geuit op de deal en zei dat de graanexport te lijden had onder westerse sancties.

Het besluit van Rusland "bewijst eens te meer dat onderhandelingen met de Russische Federatie tijdverspilling zijn", zei een Oekraïense topfunctionaris.

“De Russische president Vladimir Putin heeft voedsel, de kou en prijzen veranderd in wapens tegen de wereld … Rusland voert een hybride oorlog tegen Europa, waarbij Afrika en het Midden-Oosten worden gegijzeld”, schreef presidentiële assistent Mykhailo Podolyak op Twitter.

De VN riep ook op tot het behoud van de overeenkomst. "Het is van vitaal belang dat alle partijen zich onthouden van elke actie die het Black Sea Grain Initiative in gevaar zou brengen, wat een cruciale humanitaire inspanning is", zei Stephane Dujarric, woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN. Hij onderstreepte dat het initiatief "een positieve impact had" op toegang tot voedsel voor miljoenen mensen wereldwijd. Hij zei dat het kantoor van de VN-chef in contact was met de Russische autoriteiten over de kwestie.




Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May