Onbruikbare verkiezingsdocumenten 2020 in brand gestoken
29 Oct 2022, 22:53
foto
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken steekt het vuur aan. Niet bruikbare documenten van de verkiezingen van 2000 zijn verbrand. (Foto: Biza)


Oude en niet bruikbare documenten van de verkiezingen van mei 2020 zijn zaterdag in brand gestoken door minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken. Het gaat om gebruikte en niet gebruikte stembiljetten, kiezerslijsten en oproepingskaarten van alle tien kiesdistricten. Ze zijn verbrand te Mast 43 in het district Para. De documenten waren sinds 2020 opgeslagen in een bunker in Para en zijn in huiftrucks, onder begeleiding van de politie, vervoerd naar de locatie voor verbranding.

De verbranding heeft plaatsgevonden onder toezicht van het Korps Politie Suriname, het Korps Brandweer, het Onafhankelijk Kiesbureau, het Centraal Hoofdstembureau, de deken van de districtscommissarissen, leden van de Beleidscommissie en het Managementteam Verkiezingen 2025. Minister Somohardjo heeft bij verschillende gelegenheden aangegeven, dat de komende verkiezingen veel beter en efficiënter zullen worden georganiseerd, meldt het ministerie.

Directeur Mohamad Eskak geeft aan dat het ministerie nu in de fase zit om vast te stellen welke documenten moeten worden gearchiveerd en welke vernietigd. Voor de verbranding van de verkiezingsdocumenten is uitgekeken naar een geschikte locatie. “We hebben voor Mast 43 gekozen, omdat deze plek het meest geschikt was om de gemeenschap niet tot last te zijn bij het vernietigen van de documenten”, geeft de directeur aan. “De vernietiging van deze oude onbruikbare documenten draagt bij aan het creëren van ruimte voor opslag van materiaal voor de verkiezingen van 2025.”  
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May