HVB: Alternatief van buitenparlementaire partijen in de maak
29 Oct 2022, 00:00
foto
Raymond Sapoen, politiek leider van HVB.


Het vertrouwen in politici gaat naar een nulpunt. Het volk heeft een alternatief nodig, stelt Raymond Sapoen, politiek leider van de Hervormings en Vernieuwings Beweging (HVB). "Dit is het politieke landschap. Wij zien twee extremen. Het is belangrijk dat je in elk politiek landschap, een sterk centrum hebt." De HVB is al een jaar bezig gesprekken te voeren met buitenparlementaire partijen met als doel een alternatief te vormen, een "sterk centrum" met betrouwbare en kundige mensen.

De HVB bestaat 5 jaar; de partij is op 28 oktober 2017 geproclameerd. Een uitbundig feestje wordt het niet. Vandaag is er een dankdienst en daarna zullen er een week lang trainingen zijn voor de leden, geeft Sapoen aan. De partij maakt zich het meeste sterk voor de drie O's (Onderwijs + Ondernemerschap = Ontwikkeling) benadrukt hij. Op 3 december zullen er bestuursverkiezingen zijn. Partijvoorzitter Mike Noersalim is voor studie in het buitenland.

Sapoen en Reita Madhuban zijn op een persconferentie in het partijcentrum ingegaan op enkele zaken. Aan de orde kwamen de hoge koersen, het duurder worden van de prijzen in de winkels, een mogelijke voedselcrisis, de criminaliteit in het bijzonder bij de jeugd. Er is ook aandacht besteed aan de zoveelste uitstel van het investeringsbesluit van de multinationals die de olie en gas industrie op zee moeten ontwikkelen. Deze industrie schijnt op dit moment het enige lichtpunt te zijn voor het land, meent Sapoen.

"Het volk is teleurgesteld, hopeloos, machteloos, reddeloos en vooral verarmd," vat Sapoen ruim twee jaren regering-Santokhi samen. "U kunt zich niet voorstellen hoeveel ouderen en jongeren het niet meer zien zitten en er alles aan doen om ons land te verlaten om elders een beter bestaan op te bouwen. Niet fraai, niet wat we nodig hebben voor een land in ontwikkeling. Maar dat is de reality. Daarom moeten nu meer dan ooit wij als beleidsmakers snappen, dat we ons op een gevaarlijk kruispunt bevinden waar het geloof en vertrouwen in de politiek en politieke leiders, bijna op het punt 'zero' is beland."

Het volk smacht naar een verandering, zegt Sapoen. "Het is belangrijk dat wij nu grenzen stellen," roept hij het volk op. "Het is belangrijk dat de mensen die het vertrouwen hebben verloren in de politiek establishment van vandaag, nu werkelijk een alternatief hebben. Maar wat is het alternatief? Men ziet 20 tot 30 partijen "in het midden" met kader. HVB heeft het initiatief genomen om al de partijen "in het centrum" of het nou DA'91, DOE, PALU of Strei! is, partijen met een progressieve instelling, bij elkaar te brengen. Om op basis van een heldere ontwikkelingslijn zich als alternatief aan te bieden aan het electoraat."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May