Rosebel-werknemers in onzekerheid, willen ondertekeningsbonus
28 Oct 2022, 04:07
foto
V.l.n.r. Otmar Biswane, Johan Seymor en Cleon Patra van de Rosebel Gold Mines Werknemersbond, willen duidelijkheid over hun toekomst. (Foto: René Gompers)


Als een dief in de nacht heeft het nieuws dat Rosebel Goldmines is doorverkocht aan het Chinese Zijin, de werknemers verrast. Pas op 18 oktober om half zes 's morgens - een half uur voordat de verkoopovereenkomst is getekend - heeft het bedrijf de bondsvoorzitter in een email op de hoogte gesteld.

Na gesprekken met de directie op maandag, zijn de werknemers nog steeds niet verzekerd dat onder andere hun banen veilig zijn, een nieuwe arbeidsovereenkomst wordt gesloten en of er nog een pensioenfonds komt. Ze willen weten in "welke staat IamGold de werknemers achterlaat." De werknemers willen ook een verkoopbonus "omdat zij hun krachten hebben gegeven."

Een deel van het bestuur van de Rosebel Gold Mines Werknemers Organisatie, heeft op een persconferentie bij het bondsgebouw, uitgelegd dat na de laatste gesprekken met de directie, de onzekerheden en onrust niet zijn weggenomen. Ze willen weten wat er gaat gebeuren met de workforce en willen garanties hebben van IamGold, de ondertussen ex- eigenaar van de Rosebel concessies. In de tweede week van november zal Zijin Mining overnemen. In die transitieperiode wil de bond zaken afronden met de directie.

"We hebben zaken gedaan met IamGold," geeft eerste secretaris Johan Semor aan. "Dus voordat IamGold vertrekt, willen we van ze weten in welke staat zij de werknemers gaat achterlaten. Dat is het grootste vraagstuk. Ze hebben wel gemeld dat ze na 28 oktober, na het publiceren van de purchase agreement, een vertegenwoordiger van IamGold gaan sturen om met de bond te praten. We kijken ernaar uit."

Seymor stelt dat de werknemers recht hebben op een deel van de verkoop aan Zijin Mining. "Deze mijn is van grote betekenis geweest voor IamGold," merkt hij op. "Mensen hebben jaren hun krachten gegeven. Deze mijn in Suriname heeft andere mijnen in het buitenland gevoed en opgekrikt en zijn nu in topconditie. Daarom zeggen de leden dat ze een verkoopbonus willen. Die US$ 401 miljoen die IamGold heeft gehad komt door de kracht van de leden."

"We willen weten wat IamGold voor ons achterlaat," benadrukt Seymor. Hij gaf aan dat men bezig was een pensioenfonds op te zetten. "Omdat we niet de problemen van Suralco, Bruynzeel en Billiton willen," merkt hij op. "Die mensen zitten nog steeds met vraagstukken over hun pensioen." Woordvoerder Otmar Biswane geeft aan dat het spaarplan bij Assuria niet is wat het wezen moet. Mensen zijn al met pensioen en merken niet dat ze voor een multinational hebben gewerkt die goud produceert, stelt hij.

Seymor deelt mee dat er in de huidige cao was opgenomen dat een actuaris in het leven geroepen zou worden om het pensioenfonds tot een feit te maken. Dit is een van de zaken die zeker afgerond moet worden. Biswane voegt toe dat de huidige arbeidsovereenkomst op 15 augustus is vervallen. In de nieuwe, die nog door de ALV moet, is wederom opgenomen om het pensioenfonds op te richten. Door de plotselinge verkoop is er nu onzekerheid. Ondertussen vragen contractors zich ook af of hun contracten worden verlengd.

Tweede secretaris Cleon Patra haalt aan dat andere multinationals de werknemers "met niets" hebben achtergelaten. Hij vreest dat hetzelfde zich bij Rosebel gaat voordoen. Hij vraagt zich af waarom de regering zich niet beter opstelt om iets te doen waar de werknemers voordeel aan hebben. De bond heeft research gedaan over de nieuwe aandeelhouder en is niet ingenomen met de resultaten. De reputatie van Zijin Mining is niet bepaald een goede.

Biswane geeft aan dat al in 2021 ruis was dat het bedrijf op de operatietafel moest. Hij toont aan dat vanaf het begin van 2022, op verschillende momenten geprobeerd is antwoorden van de directie te krijgen. Elke keer zonder resultaat. Toen duidelijk was dat de verkoop een feit zou zijn, heeft de directie op een bijeenkomst van 30 augustus, toch geweigerd te melden wie de nieuwe eigenaar wordt. Tijdens de vroege werkuren op 18 oktober zijn de werknemers via een nota gemeld. Later bleek dat de bond een half uur voor de koop per email was gemeld. "Zeer disrespectvol," merkt Biswane op. Patra en Seymor: "Als een dief in de nacht is het binnen geslopen."

Op 21 oktober is er een gesprek geweest met de directie, vertelt Biswane. Niet alle vragen konden beantwoord worden, omdat de directie "ook mondjesmaat informatie van IamGold en Zijin krijgt." De vragen zijn meegenomen en dinsdag zijn de antwoorden gestuurd naar de bond. Biswane zegt dat slechts 4 van de 14 vragen zijn beantwoord. Op de vraag of de werknemers een verkoopbonus krijgen, is het antwoord een resoluut nee. De bond geeft het niet op en gaat nog een keer proberen antwoorden te krijgen. "De baanzekerheid en de rechtspositie van de werknemers is een heikel punt," benadrukt Seymor.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May