Nog geen vonnis in arrestatie Surinaamse staatsburger in Sri Lanka
27 Oct 2022, 18:52
foto


Er is nog geen sprake van een rechterlijke uitspraak in de zaak van de Surinaamse staatsburger, Nijotha E. Jabini die in Sri Lanka op verdenking van drugssmokkel is gearresteerd. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. "Er wordt derhalve door het ministerie een beroep gedaan op de samenleving om de informatie met betrekking tot deze casus van de bevoegde autoriteiten of de advocaat van betrokkene te vernemen, teneinde onnodig ongerief te voorkomen voor de familie en haar naasten."

De Surinaamse ambassade te New Delhi, India, heeft onmiddellijk contact opgenomen met de autoriteiten van Sri Lanka.
Na de bevestiging van de arrestatie van de Surinaamse staatsburger, heeft de ambassade te New Delhi, onmiddellijk toestemming gevraagd aan de Sri Lankaanse autoriteiten voor consulaire toegang tot betrokkene, het zij virtueel of fysiek.

De toegang tot betrokkene is essentieel om na te gaan wat de fysieke- en mentale gesteldheid van de persoon in kwestie is en als zij op een menswaardige manier wordt behandeld. Voorts zal middels dit contact worden nagegaan op welke wijze bijstand verleend kan worden. Het is namelijk de plicht van de Surinaamse overheid om Surinaamse staatsburgers in het buitenland, indien nodig Consulaire bijstand te verlenen.

Tevens heeft de Permanente Vertegenwoordiging van de Republiek Suriname te New York, op instructies van het ministerie, een gesprek aangevraagd bij de Sri Lankaanse counterpart aldaar. Primair is het aangevraagd gesprek bedoeld om te informeren naar de status van het onderzoek dat ingesteld is naar de Surinaamse staatsburger en te informeren naar de consequenties die kunnen volgen, als gevolg van een mogelijke veroordeling van de Surinaamse staatsburger.

De ondernomen demarches van de diplomatieke missies passen geheel in het kader van de taken en bevoegdheden die ontleend worden uit het Verdrag van Wenen inzake Consulair Verkeer en het Verdrag van Wenen inzake Diplomatiek Verkeer en moeten niet gezien worden als een inmenging in het politioneel dan wel justitieel onderzoek in Sri Lanka noch in hun wettelijke bepalingen ter zake. Het ministerie meldt verder dat een Surinaamse advocaat door de familie van Jabini is aangewezen als contactpersoon en vindt in dit kader informatie-uitwisseling plaats met de familie.

Tot slot wordt benadrukt dat de toegepaste werkwijze door het ministerie en zijn diplomatieke missies ter waarborging van de rechten van onze staatsburger in kwestie, conform diplomatiek- en consulair gebruik wordt afgehandeld.  
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May