Behandeling nieuwe aanvragen wapenvergunningen in 2023
28 Oct 2022, 10:49
foto


Het Openbaar Ministerie (OM) zal nieuwe aanvragen van wapenvergunningen pas na december dit jaar in behandeling nemen. Het OM werkt tot deze datum alleen lopende aanvragen af. In een persbericht somt het OM aanwijzingen op die gelden bij afhandeling en aanvragen van wapenvergunningen.

Het OM verzoekt de samenleving om geen betalingen te doen aan derden die beweren dat zij kunnen zorgen voor een snellere afhandeling van de vergunningsaanvraag. Het proces vanaf de aanvraag tot de beoordeling is transparant en leent zich niet voor enige vorm van bemiddeling. Wie toch wordt benaderd om een betaling te doen, wordt gevraagd om dit schriftelijk door te geven aan de waarnemende procureur-generaal, die dan opdracht zal geven voor een strafrechtelijk onderzoek.

Bij overlijden van de houder van een jachtgeweer of vuistvuurwapen, moeten diens huisgenoten of erfgenamen het wapen inleveren bij de politie of deponeren bij de wapenkamer van het Korps Politie Suriname. Na de dood van de vergunninghouder krijgt diens vuurwapen een illegale status. Het OM benadrukt dat degene die een dergelijk wapen in bezit houdt, in strijd handelt met de Vuurwapenwet en een gevangenisstraf van vier jaar riskeert.

Het verlengen van een wapenvergunning moet jaarlijks geschieden. Wie twee achtereenvolgende jaren zijn vergunning niet heeft verlengd, moet het wapen inleveren bij de wapenkamer van de politie. Zodra het OM de vergunning heeft verlengd, kan het wapen worden opgehaald.

Ook de overdracht van een wapen is aan regels gebonden. Wie zijn of haar vuurwapen wil overdragen aan een derde, moet het met de bijbehorende munitie deponeren bij de wapenkamer, tot het proces van overdracht is afgerond. De aanvrager moet beschikken over een schietcertificaat, medische verklaring en bewijs van berging, maar hoeft deze pas te overleggen na goedkeuring van de aanvraag, schrijft de Unit Public Relations van het OM.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May