VS gaat voor multinationale Haïtiaanse interventiemacht
27 Oct 2022, 10:45
foto
Een hoge Amerikaanse functionaris zei op 26 oktober 2022 dat hij "optimistisch" was over de mogelijkheid om een internationale troepenmacht op te richten voor Haïti. (Screenshot France24)


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, gaat vandaag, donderdag, naar Canada voor besprekingen die zich naar verwachting zullen concentreren op Haïti. De regering van Haïti en de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, hebben allebei opgeroepen tot internationale interventie nu gewapende bendes grote delen van het land overnemen en een cholera-uitbraak verergert.

De regering van president Joe Biden heeft duidelijk gemaakt dat het niet de wens heeft om Amerikaanse troepen in gevaar te brengen, maar een topfunctionaris verwierp het pessimisme dat geen enkel land naar voren zou treden tijdens besprekingen in de VN-Veiligheidsraad.

"Ik ben erg optimistisch dat de internationale gemeenschap en de Veiligheidsraad zullen samenwerken rond een nieuwe resolutie die een multinationale strijdmacht voor Haïti zou creëren", zei Brian Nichols, de assistent-staatssecretaris voor het westelijk halfrond. "Ik ben het absoluut niet eens met het idee dat een resolutie die een multinationale troepenmacht autoriseert in gevaar is", zei hij tegen verslaggevers.

De Veiligheidsraad keurde vorige week unaniem een ​​resolutie goed die gericht was op bendeleiders, maar die niet gericht was op een multinationale troepenmacht.

Nichols zei dat een "aantal landen" de capaciteit heeft om een ​​missie te leiden, maar dat er geen besluit is genomen. "Een van die landen is Canada, maar het is niet het enige land dat dat kan", zei hij. "Ik heb met tientallen partnerlanden over de hele wereld gesproken over de situatie in Haïti en er is sterke steun voor een multinationale strijdmacht", stelde hij. "De wens om bij te dragen op welke manier landen ook denken dat ze behulpzaam kunnen zijn, is volgens mij zeer wijdverbreid op ons halfrond en daarbuiten."

VS geeft prioriteit aan politie
Blinken zei voorafgaand aan zijn reis dat het oplossen van de problemen van Haïti "moeilijk, zo niet onmogelijk" zou zijn zonder de veiligheid te herstellen. Hij herhaalde de focus van de VS op het bouwen van de Haïtiaanse Nationale Politie, en wees op de levering van uitrusting, waaronder gepantserde voertuigen door de Amerikaanse en Canadese legers op 15 oktober.

"We moeten de nexus - een zeer schadelijke nexus - tussen de bendes en bepaalde politieke elites die hen financieren, leiden en gebruiken om hun eigen belangen te bevorderen in plaats van de belangen van het land doorbreken", vertelde Blinken op een evenement bij Bloomberg News. "Als we kunnen helpen dat te doorbreken en de Haïtiaanse nationale politie versterken, dan denk ik dat de regering grip kan krijgen op de veiligheid", zei hij.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Melanie Joly, zei dat ze Haïti met Blinken zou bespreken en dat bij eventuele acties "rekening moet worden gehouden met wat de Haïtianen zelf denken".

"Het doel is uiteindelijk om manieren te vinden om Haïti op de meest effectieve manier te helpen", vertelde ze aan verslaggevers in Ottawa. Ze zei dat Canada zou werken om sancties op te leggen aan bendeleiders in overeenstemming met de resolutie van de Veiligheidsraad van vorige week die met name alle economische middelen die verband houden met Jimmy Cherizier, bijgenaamd 'Barbecue', voor een jaar bevroor. Gewapende groepen van Cherizier hebben de belangrijkste olieterminal van Haïti geblokkeerd.

Joly zei dat ze ook over de oorlog in Oekraïne, Iran en China, zou praten voorafgaand aan een reeks grote Aziatische topontmoetingen.

Blinken heeft vaak met Joly gesproken, maar zijn tweedaagse reis is zijn eerste naar Canada sinds hij in januari 2021 de hoogste Amerikaanse diplomaat werd met de start van de regering-Biden. In Ottawa zal hij een ontmoeting hebben met premier Justin Trudeau en een bezoek brengen aan een gemeenschapscentrum voor Oekraïense vluchtelingen.

Hij zal vrijdag doorbrengen in Montreal, de geboorteplaats van Joly, waar hij een lithiumrecyclingfabriek zal bezoeken om de samenwerking op het gebied van toeleveringsketens te benadrukken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May