Leiding RGM licht toppers Brokopondo in over verkoop aandelen
27 Oct 2022, 04:53
foto
De leiding van Rosebel Gold Mines in vergadering met leidinggevenden van het district Brokopondo. Er zijn garanties gegeven dat alle projecten na de overdracht normaal doorgaan. (Foto: RGM)


De leiding van Rosebel Gold Mines (RGM) heeft de districtscommissaris van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, en het Platform van Traditionele Gezagsdragers officieel ervan op de hoogte gesteld dat met Zijin Mining Group Co. Ltd en moedermaatschappij Iamgold, een overeenkomst is gesloten. RGM verkoopt haar belang aan het Chinese mijnbouwbedrijf. Ook is het managementteam van RGM ingegaan op vragen van het traditioneel gezag over de huidige overeenkomsten en zijn er garanties gegeven voor de verschillende lopende gemeenschapsprojecten in het district.

RGM zegt in een persbericht vanaf de start van de operatie steeds te hebben getracht een bijdrage te leveren aan
de duurzame ontwikkeling van de omliggende gemeenschappen, middels het uitvoeren van projecten die te maken hebben met o.a. educatie, gezondheidszorg, sociaaleconomische ontwikkeling en het ondersteunen van ondernemerschap. Om verder invulling te geven aan het Corporate Social Responsibility beleid van RGM, zijn er door de jaren heen twee gemeenschapsfondsen opgericht, te weten de Suriname Environmental and Mining Foundation, opgericht in 2008 en de Stichting Rosebel Community Fund (RCF), in 2019.

Met de komst van het RCF is er een aantal projecten opgestart die geïnitieerd zijn door vertegenwoordigers uit de Brokopondo gemeenschappen. Het traditioneel gezag wilde vooral weten wat er verwacht mag worden rond de voortgang van deze projecten. Alle overeenkomsten en bestaande commitments die zijn aangegaan met betrekking tot de gemeenschapsprojecten, zullen gerespecteerd worden door de nieuwe aandeelhouder. Dit is besproken met Zijin die  de voortgang van de huidige projecten gegarandeerd, zei Michiel Fleischeuer, General Manager van RGM tijdens de vergadering dinsdag.

Jerry Finisie, Manager Community Relations and Development bij RGM, deed een terugblik op eerdere transitieperiodes van RGM. “Het is de derde keer dat het traditioneel gezag van Brokopondo een soortgelijke ontmoeting heeft met het managementteam van RGM. De eerste was bij de overdracht van Golden Star aan Cambior. De tweede van Cambior aan Iamgold en nu de overdracht aan Zijin. En ook bij deze overdracht zullen wij er met Zijin voor zorgen dat de afspraken met het traditioneel gezag worden nageleefd,” benadrukte Finisie.

Zowel de districtscommissaris als de vertegenwoordigers van het traditioneel gezag hebben begrip getoond voor de
aangekondigde transitie en hebben een woord van dank uitgesproken voor de goede samenwerking met RGM tot nu toe. “Wij weten ook dat een aantal van de werknemers bij RGM uit de gemeenschappen van Brokopondo komt en hadden natuurlijk graag dat wij met Iamgold verder konden. Maar wie weet kan deze verandering ook positief zijn voor het district. Mijn advies naar de gemeenschap van Brokopondo is dan ook om rustig af te wachten totdat alles is
afgehandeld,” zei Mendelzoon.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May