Saudi-Arabië zijn 'rijpere jongens' in heisa met VS
26 Oct 2022, 02:57
foto
De minister van Energie van Saudi-Arabië, prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud, spreekt op de Future Investment Initiative-conferentie in Riyad, Saudi-Arabië. (Foto: Reuters)


Saudi-Arabië heeft besloten om de "rijpere jongens" te zijn in een ruzie met de Verenigde Staten (VS) over de olievoorraden. Dat heeft de minister van Energie van het koninkrijk, prins Abdulaziz bin Salman, dinsdag gezegd.

Het besluit van de olieproducentengroep OPEC+ onder leiding van Saudi-Arabië deze maand om de doelstellingen voor de olieproductie te verlagen, ontketende een woordenoorlog tussen het Witte Huis en Riyad, voorafgaand aan het Future Investment Initiative (FII)-forum van het koninkrijk, dat Amerikaanse topmanagers aantrok.

De relatie tussen de twee traditionele bondgenoten was al gespannen door het standpunt van de regering van Joe Biden over de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in 2018 en de oorlog in Jemen, evenals door de groeiende banden van Riyad met China en Rusland.

Toen hem op het FII-forum werd gevraagd hoe de energierelatie met de VS na de bezuinigingen en met de deadline van 5 december voor het verwachte prijsplafond voor Russische olie weer op de rails kan worden gezet, zei de Saudische minister van Energie: "Ik denk dat we als Saudi-Arabië besloten de rijpere jongens te zijn en de dobbelstenen te laten vallen".

"We horen steeds dat je 'voor ons bent of tegen ons', is er ruimte voor 'we zijn met het volk van Saudi-Arabië'?"

De Saudische minister van Investeringen, Khalid al-Falih, zei eerder dat Riyad en Washington over hun "ongerechtvaardigde" ruzie heen zullen komen, wat de langdurige zakelijke en institutionele banden benadrukt.

"Als je kijkt naar de relatie met de mensenkant, de bedrijfskant, het onderwijssysteem, als je kijkt naar onze instellingen die samenwerken, zijn we heel close en zullen we deze recente ruzie, die volgens mij onterecht was, te boven komen", zei hij.

Hoewel hij opmerkte dat Saudi-Arabië en de VS op de lange termijn "solide bondgenoten" waren, benadrukte hij dat het koninkrijk "zeer sterk" was met Aziatische partners, waaronder China, dat de grootste importeur van Saudische koolwaterstoffen is.

De OPEC+-verlaging heeft in Washington zorgen gewekt over de mogelijkheid van hogere benzineprijzen in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in de VS in november, waarbij de Democraten proberen hun controle over het Huis van Afgevaardigden en de Senaat te behouden.

Biden beloofde dat "er gevolgen zullen zijn" voor de Amerikaanse betrekkingen met Saudi-Arabië na de OPEC+-beweging.

Prinses Reema bint Bandar Al Saud, de ambassadeur van het koninkrijk in Washington, zei in een CNN-interview dat Saudi-Arabië niet de kant van Rusland kiest en zich bezighoudt met "iedereen over de hele linie".

"En trouwens, het is prima om het oneens te zijn. We zijn het in het verleden oneens geweest en we zijn het in het verleden eens geweest, maar het belangrijkste is de waarde van deze relatie te erkennen," zei ze. Ze voegde eraan toe dat "veel mensen praten over het hervormen of herzien van de relatie" en zei dat dat "een positieve zaak" was, aangezien Saudi-Arabië "niet het koninkrijk is dat het vijf jaar geleden was".

Voltallig bij FII

Net als voorgaande jaren zag het driedaagse FII-forum dat dinsdag werd geopend, een grote opkomst van Wall Street, evenals van andere industrieën met strategische belangen in Saudi-Arabië, 's werelds grootste olie-exporteur.

JPMorgan Chase & Co Chief Executive Jamie Dimon sprak tijdens de bijeenkomst het vertrouwen uit dat Saudi-Arabië en de VS hun 75-jarige alliantie zullen beschermen. "Ik kan me niet voorstellen dat bondgenoten het over alles eens zijn en geen problemen hebben - ze zullen het wel oplossen", zei Dimon. "Ik heb er vertrouwen in dat mensen aan beide kanten doorwerken en dat deze landen in de toekomst bondgenoten zullen blijven en hopelijk de wereld helpen zich goed te ontwikkelen en te groeien."

De FII is een etalage voor het ontwikkelingsplan Vision 2030 van de Saudische kroonprins om de economie van olie te spenen door nieuwe industrieën te creëren die ook banen genereren voor miljoenen Saoedi's, en om buitenlands kapitaal en talent aan te trekken.

Dinsdag waren er geen functionarissen van de regering van Biden op het forum te zien. Jared Kushner, een voormalige senior assistent van de toenmalige president Donald Trump die goede banden had met prins Mohammed, was te horen als spreker op de eerste rij.

De Saudische regering heeft US$ 2 miljard geïnvesteerd in een bedrijf dat is opgericht door Kushner nadat Trump zijn ambt had verlaten.

De FII-organisatoren zeiden dat de editie van dit jaar 7.000 afgevaardigden trok, vergeleken met 4.000 vorig jaar.

Na de inaugurele lancering in 2017 werd het forum ontsierd door een westerse boycot over de moord op Khashoggi door Saudische agenten. Het herstelde het jaar daarop en trok leiders en bedrijven aan met strategische belangen in Saudi-Arabië, waarna de pandemie de wereld trof.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May