Wakay pompen: Stuivertje wisselen
23 Oct 2022, 20:48
foto
Assembleelid Remie Tarnadie


De grote droge tijd is binnenkort achter de rug en zal opgevolgd worden door de kleine regen tijd. Alhoewel de benaming van de verschillende seizoenen nog steeds gehanteerd wordt, weten we dat er zich verschuivingen hebben voorgedaan in ons klimaat.

De Wakay pompen die in de jaren 80 zijn gebouwd in het kader van het Multipurpose Corantijnproject,  hebben tot doel om water te transporteren naar de rijstvelden. Deze vier pompen hadden bij elkaar een capaciteit van dertig kubieke meter per seconde. In 2019 werden nieuwe pompen aangeschaft met een grotere capaciteit.

De vier pompen behoeven thans een dringende aanpak ten einde de rijstvelden optimaal te voorzien. Op 28 januari 2021 heeft OW-MCP een offerte opgevraagd aan het Nederlands bedrijf Pasman voor de aanpak van alle 4 pompen van Wakay, vanwege hun deskundigheid en ervaring met de pompen. Pasman heeft een offerte ingediend om alle 4 pompen aan te pakken voor een totaal bedrag van 1,9 miljoen euro (zie bijgevoegde offerte). Dit project zou in delen uitgevoerd worden, waarvan het eerste deel (de algehele inspectie) reeds was goedgekeurd in de RvM d.d 19 augustus 2020 (zie bijgevoegd missive). Echter werd dit om onbekende reden aangehouden en is een andere offerte opgevraagd voor de aanpak van alle 4 pompen.

Uit bekomen informatie blijk dat er thans door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij, een contract is getekend met het bedrijf Naturata Reliability NV om pomp 2, 3 en 4 te herstellen voor een bedrag van Euro 6 miljoen. De Wakay pompen vallen formeel onder OW-MCP die ressorteert onder het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport.
Het is zeer bedenkelijk hoe een offerte die is opgevraagd en voorbereid door ROS voor een relatief bedrag van Euro 1,9 miljoen wordt ingeruild voor een offerte opgevraagd door LVV voor Euro 6 miljoen. De Wakay pompen worden net stuivertjes gewisseld door de regering, terwijl het belang van de rijstboeren ondergeschikt wordt gemaakt.  
De vraag die gesteld kan worden is waarom Naturata Reliability NV (overigens een zeer onbekend bedrijf), die geen ervaring heeft met de herstelwerkzaamheden van de pompen, de aanbesteding wordt gegund? Welke friends and family of partijsponsors van de coalitie zitten achter deze NV verscholen?

Naturata Reliability NV zal slechts drie van de vier pompen aanpakken voor een bedrag van Euro 6 miljoen, terwijl Pasman alle 4 pompen zou aanpakken voor Euro 1,9 miljoen. Het ministerie van LVV loopt over van alle corruptie schandalen, terwijl de president muisstil toekijkt, constant prudent beleid predikt en het Openbaar Ministerie Oost-Indisch doof is en derhalve alle schandalen in de doofpot doet belanden.

Het ministerie van LVV is vanaf het aantreden van regering Santokhi-Brunswijk constant verwikkelt in schandalen die rieken naar corruptie. De regering doet er goed aan onmiddellijk alle heilige huisjes af te breken en de kruistocht tegen corruptie onmiddellijk te starten. Het verschil van Euro 5,1 miljoen kan het best geïnvesteerd worden in de gezondheidszorg en het bestrijden van de armoede die ongekende vormen heeft aangenomen.

Remie Tarnadi
NDP/DNA-lid vaste commissie LVV

pdf-icon.gif Missive.jpg     pdf-icon.gif Offerte.jpg                
Advertenties