Hoe kunnen wij weer gelukkig, stralend, licht en verlicht zijn?
22 Oct 2022, 22:28
foto


Van kinds af aan hebben wij gehoord dat het uitdoven van de vlam van de diyá, waardoor er duisternis ontstaat, een ongunstig teken is, een teken van tegenspoed. Wat is de diepere, spirituele betekenis hiervan? In de mate waarop onze intenties, gedachten en gevoelens, woorden en acties en interacties worden aangestuurd vanuit 'het licht' - dat is onze natuurlijke aard als schenkers van deugdzaamheid -, in dezelfde mate zullen wij ook het ware onvergankelijke geluk, vrede, tevredenheid, liefde, respect en voorspoed kunnen ervaren.
 
Op het moment dat wij onze innerlijke oorspronkelijke zuivere natuur niet meer kunnen ervaren en vergeten dat vrede, respect, liefde en geluk bij ons horen wordt het sprankelend licht steeds zwakker, ontstaat er 'duisternis', het gevoel van innerlijke leegte, vredeloosheid, tekort aan respect, liefde en geluk. Er ontstaat dan een intens toenemend verlangen om deze onaangename leegte weer op te vullen. Door onwetendheid en uit wanhoop, proberen wij weer liefde, geluk, respect, waardering terug te brengen in ons leven. We gaan vragen, eisen, nemen en kunnen op den duur zelfs bedelen of proberen het af te pakken van anderen of van de natuur, gebruik makend van ondeugden waarvan lust, boosheid, gehechtheid, hebzucht en ego (arrogantie of laag zelfbeeld) de grootste zijn.  

Door het gebruik van de ondeugden, worden we corrupt en gaan we langzaam maar zeker dieper 'de duisternis' in. Onze innerlijke leegte, onrust, verdriet en onzuivere verlangens nemen alleen maar toe, terwijl onze innerlijke goddelijke kracht verder afneemt. We verlangen er dan steeds meer naar, dat mensen en situaties moeten zijn zoals wij dat willen, dat anderen ons liefde, respect en waardering moeten geven, dat iedereen mij moet vertrouwen of goedvinden en slechts doen wat ik zeg. Piekeren, klagen, bekritiseren, vernederen etc. horen hier allemaal bij.

Divali, het prachtige lichtjesfeest, wordt als nagedachtenis van de overwinning van het licht over de duisternis, deugd over ondeugd, goed over kwaad, gevierd. Het herinnert ons eraan dat wij ooit in staat zijn geweest de overwinning te behalen over de duisternis. Deze herinnering, motiveert ons en geeft ons de kracht en het vertrouwen dat we daarom nu ook in staat zullen zijn de overwinning te behalen!

Om het licht in onszelf aan te wakkeren, moeten wij er allereerst weer aan herinnerd worden en realiseren wie wij daadwerkelijk van nature zijn. We zijn van oorsprong zuivere deugdzame stralende punten van licht, kinderen van het Allerhoogste Altijd Zuivere Stralende Punt van Licht, de Oceaan van Goedheid.

Want om licht en verlicht te kunnen blijven, is het noodzakelijk dat wij weer teruggaan van vragen en bedelen, naar het ongelimiteerd schenken en geven. Naar het doneren van licht en kracht, goede wensen en zuivere gevoelens, respect, liefde, vrede, dankbaarheid, geluk, eerlijkheid, loyaliteit en behulpzaam blijven ongeacht de situatie of het gedrag van anderen.

Willen wij ongelimiteerd blijven schenken dan is het vanzelfsprekend dat wij zelf eerst gevuld moeten blijven. Want immers: we kunnen alleen datgene geven wat we zelf bezitten. Hiervoor is het noodzakelijk dat wij zelf op een accurate manier verbonden blijven met het Allerhoogste Licht, de Krachtcentrale, de Schenker, de Oceaan van Kennis, Liefde, Vrede, Geluk en alle Goedheid. Door te investeren in deze unieke relatie blijft ons innerlijk licht aangestoken. Door zelf steeds meer te stralen steken wij onbewust ook het licht in anderen aan, waardoor stap voor stap eenieder en de hele wereld weer licht en verlicht wordt.

Subh Divali!

Brahma Kumaris spirituele organisatie
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May